Ambulanțierii organizează marți un protest în Capitală. Ei acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Sindicaliștii de la Ambulanță anunță că vor protesta marți în Capitală și că ambulanțele din toată țara vor afișa la loc vizibil mesajul „Protest național”.

  • Potrivit Blocului Național Sindical și Federației Naționale Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), peste 1.000 de sindicaliști vor participa la mitingul și marșul din București.

În intervalul 10:00 – 12:00, sindicaliștii vor picheta sediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), între 12:00 și 12:30, va avea loc un marș din Piața Revoluției în Piața Victoriei, iar ulterior, până la ora 14:00, va avea loc pichetarea sediului Guvernului.

„În cazul în care premierul României convoacă la discuții conducerea Blocului Național Sindical și FNSAR, iar, în final, vom avea un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor, se va renunța la marșul sindical și la pichetarea Guvernului”, transmite BNS.

De asemenea, BNS precizează că, de marți, de la ora 10.00, pe termen nelimitat, toate ambulanțele operative din serviciile publice de Ambulanță vor afișa vizibil mesajul „Protest național”.

Serviciile publice de ambulanță sunt sabotate de către Departamentul pentru Situații de Urgență

Blocul Național Sindical atrage atenția că serviciile publice de ambulanță sunt sabotate de către Departamentul pentru Situații de Urgență!

Deși intervin în peste 90% din cazuri medicale urgente la nivel național, serviciile de ambulanță au un parc auto deplorabil! Blocul Național Sindical a colectat date de la toate serviciile de ambulanță, cu ajutorul Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa”, care sunt mai mult decât îngrijorătoare și le pune la dispoziția opiniei publice.

“Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Datele colectate de specialiștii Blocului Național Sindical arată că:
-în 2021, serviciile de ambulanța au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgență (90,5%), în timp ce angajații SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgențe (10,5%)
-49% dintre ambulanțele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou și a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani
-în ceea ce privește intervențiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii țări, serviciile de ambulanță intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri
-serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%)

Blocul Național Sindical solicită, pe această cale, o întrunire urgentă cu premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în speranța găsirii unor soluții pentru rezolvarea acestei situații.

Arafat: ”Este denigrator și fals să spui că serviciile de ambulanță au fost sabotate”

Șeful DSU, Raed Arafat, a răspuns atacurilor venită din partea sindicaliștilor.

„În primul rând, dacă am face o comparație, între anul 2018 și 2022, când IGSU a fost desemnat prin lege să fie unitatea care achiziționează centralizat ambulanțele și pentru serviciile de ambulanță și pentru SMURD, comparativ cu perioada 2010-2015, când achiziția s-a făcut la Ministerul Sănătății, (…)vedem că după ce a preluat IGSU achizițiile, numărul ambulanțelor achiziționate este de 2,4 ori mai mare față de cele livrate de Ministerul Sănătății, în perioada similare, de cinci ani.

Federația Sindicală Ambulanța spune că nu s-a livrat nicio ambulanță în ultimii trei ani și nu este adevărat. În patru ani, serviciile de ambulanțe au beneficiat de 821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4×2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4×4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 ambulanțe de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat 106 ambulanțe. Asta ar însemna că vorbim de peste 900 de ambulanțe livrate serviciilor de ambulanță numai în ultimii patru ani.

Să spunem că serviciile de ambulanță au fost sabotate este un lucru denigrator și fals la adresa DSU”, a transmis Raed Arafat, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati