ANPC: Controale la restaurantele cu specific asiatic din București. Nouă locații au fost închise

Comisarii din cadrul ANPC au efectuat, în data de 2 octombrie, 18 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în restaurantele cu specific asiatic din București. Au fost acordate 26 de avertismente contravenționale în valoare de 310.000 lei, scrie Mediafax.  În urma controalelor, nouă restaurante asiatice au fost închise pentru jumătate de an.

„Așa cum am mai spus, în paralel cu verificarea activității operatorilor economici, vom proceda și la evaluarea celei a comisarilor ANPC. Există informații în piață că unii dintre aceștia își «rotunjesc» veniturile în cadrul acțiunilor de control, motiv pentru care am declanșat o vastă acțiune de verificare, conretizata prin: suspendarea activității « de teren » pentru cei suspectați, preluarea ultimelor documente încheiate și verificarea temeiniciei acestora, informarea instituțiilor anti corupție pentru desfășurarea de activități specifice, solicitarea publică de a nu încuraja ilegalitățile. Acțiunea începută pe 2.10 pare să întărească suspiciunile! Trei dintre colegii noștri nu au văzut deficiențele constatate ieri, sau într-un timp scurt, operatorii economici și-au distrus afacerea…Interesant este că vorbim tot timpul de aceeași trei colegi! După ce au trecut prin concedii medicale discutabile, libere etc, unii încearcă să-și suspende activitatea! Am cerut renunțarea la vechile obiceiuri, sau părăsirea instituției, dar pare cu nu sunt convingător!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

26 amenzi contravenționale în cuantum de 310.000 lei și cinci avertismente

Pentru încălcarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor, au fost aplicate 26 amenzi contravenționale în cuantum de 310.000 lei și cinci avertismente. În plus, a fost retrasă definitiv de la comercializare și din circuitul consumului uman cantitatea de 1.211,92 kg produse alimentare, în valoare de 35.197,15 lei, pentru următoarele abateri: erau utilizate produse alimentare cu dată limita de consum depășită; materiile prime nu erau însoțite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare și documentele de proveniență; condițiile de depozitare ale alimentelor erau necorespunzătoare; schimbarea stării termice a produselor; în spațiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate iar condițiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereți cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.

Cu ocazia acțiunilor de control desfașurate s-a propus măsură complementară de închidere pe o perioada de până la 6 luni pentru 9 operatori economici.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati