ANPC denunță un spot tip fake news, care pretinde că pâinea neambalată ne îmbolnăvește de COVID-19

”Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată”, spune un spot în mod eronat, folosind chiar numele ANPC. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului reacționează și denunță ceea ce se poate încadra în categoria fake news.

ANPC a sesizat CNA, iar ANSVSA consideră ”reprobabilă şi în afara prevederilor legale implicarea numelui instituţiei în girarea unor informaţii eronate”, scrie spotmedia.ro.

”Prezenţa în mesajul din cadrul spotului, în care se afirmă că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată, a sintagmei «Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului» este de natură să inducă consumatorului ideea că ANPC susţine un anumit mod de comercializare a pâinii.

Similitudinea dintre denumirea folosită în text şi cea oficială a instituţiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, este evidentă şi este în măsură să producă efectul menţionat, în rândul cetăţenilor, acela de a oferi credibilitate mesajului prezentat în spot.

Mai mult, în text apare şi denumirea, de această dată scrisă corect, a unei alte autorităţi publice, fapt care confirmă intenţia de asociere a mesajului spotului cu instituţii ale statului, în scopul promovării unui anumit mod de vânzare a produselor de panificaţie”, a transmis, joi seară, ANPC.

ANPC menţionează că nu şi-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conţinutul spotului publicitar, nu girează şi nu îşi asumă în niciun alt mod concluziile acestuia, care par a avea caracterul unei reclame mascate.

”ANPC precizează că, dată fiind amploarea mesajului  propagat în spaţiul public şi modul în care opinia consumatorilor se doreşte a fi manipulată prin acest spot, ANPC a trimis deja o sesizare către Consiliul Naţional al Audiovizualului, semnalând cele menţionate mai sus şi solicitând oficial analizarea de urgenţă a conţinutului acestui spot difuzat pe principalele canale de televiziune şi dispunerea măsurilor legale care se impun în acest caz”, a mai transmis ANPC.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati