Artistul plastic din cauza căruia Lupoaica a rămas fără coadă este anchetat. Prejudiciul – 18 milioane de lei

Polițiștii fac percheziții într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu estimat la 18 milioane de lei. Vizat este un artist plastic din Capitală care a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și ar fi folosit materiale de slabă calitate pentru executarea unor lucrări.

Polițiștii și procurorii au în desfășurare o anchetă în care au mai multe probe conform cărora artistul plastic ar fi realizat pentru lucrările respective materiale inferioare.

El este cercetat pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, scrie Digi24.

11 ani a înșelat Primăria Capitalei cu 18 milioane de lei

Contractele între artistul plastic și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din București au fost încheiate timp de 11 ani, între 2005 și 2016.

„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, a transmis Poliția.

Vineri, au fost percheziții la casa și la atelierul artistului de unde au fost ridicate lucrări pe care el le avea în lucru, iar acestea urmează să fie expertizate. Este vorba inclusiv de o statuetă care reprezintă Lupoaica și un ansamblu statuar.

„Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificate mai multe bunuri de valoare probatorie printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate in vederea expertizării, precum si mai multe înscrisuri și sume de bani în lei și euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor”, potrivit sursei citate.

Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de 18 milioane de lei, bani pe care Primăria Capitalei i-ar fi dat pentru lucrările efectuate de artist.

Ancheta a pornit ca urmare a unor plângeri făcute de Administrația Patrimoniului. Primăria București a acuzat în 2019 că statuia „Împăratului Traian” în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, a fost făcută dintr-un aliaj ieftin – alamă, și nu din bronz, așa cum fusese comandată și plătită.

Pentru această lucrare, Primăria București plătise în 2012 suma de 200.000 lei. În toamna anului 2017, monumentul amplasat pe treptele Muzeului National de Istorie a fost vandalizat, lupoaicei fiindu-i ruptă coada. Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara, context în care experții au observat că în lucrare fusese folosită alama.

Statuia Împăratului Traian avea o înălţime de 2,15 metri şi 500 de kilograme şi a fost inaugurată în 2012.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati