Asociaţia Milioane de Prieteni cere statului să impună proprietarilor de câini sterilizarea animalelor

Asociaţia Milioane de Prieteni solicită organelor competente ale statului să efectueze controale la proprietarii de câini şi să îi oblige pe aceştia să respecte legea, care prevede obligativitatea sterilizării acestor animale, informează Agerpres.

„Situaţia câinilor fără stăpân şi a câinilor lăsaţi liberi pe domeniul public de către proprietari este una mult discutată de-a lungul timpului, însă este o situaţie generată din lipsa de aplicare a Legii 205/2013, lege prin care toţi proprietarii de câini au obligaţia să îi sterilizeze.

De zeci de ani, câinii fără stăpân sunt adunaţi de pe străzi şi duşi în adăposturile publice sau private, aparţinând ONG-urilor de specialitate, dar, dacă nu se „închide robinetul”, situaţia va fi aceeaşi şi peste alţi 10 ani. (…) Aplicarea legii, sterilizarea câinilor cu stăpân este o soluţie care s-a dovedit deja una potrivită în multe alte ţări europene şi nu numai. Prinderea şi ducerea în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân s-a dovedit deja o soluţie fără succes, iar omorârea lor în adăposturile publice este şi inuman, dar şi costisitor din punct de vedere financiar, bani publici cheltuiţi pe crime ce pot fi stopate doar prin aplicarea legii de sterilizare a câinilor”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de asociaţie.

Precizarea asociaţiei vine în contextul în care, în urmă cu două zile, o femeie a fost sfâşiată de câini în zona Lacul Morii din Bucureşti, o situaţie pe care AMP „o deplânge”.

„Câinii de pe străzi nu apar de nicăieri. Oricât de multe ONG-uri şi adăposturi ar fi înfiinţate, oricâţi câini ar fi eutanasiaţi fără motiv în adăposturile publice, atâta timp cât câinii din curţile oamenilor se înmulţesc şi puii sunt aruncaţi la tomberoane, pe câmpuri sau în păduri, vor exista şi aceşti câini aşa-zişi „fără stăpân””, au subliniat reprezentanţii asociaţiei.

În urmă cu trei zile, un bătrân de 71 de ani a decedat, în localitatea braşoveană Roadeş, după ce a fost, de asemenea, muşcat de mai mulţi câini. IPJ Braşov a comunicat, la momentul respectiv, că desfăşoară o anchetă în acest caz.

Potrivit Legii 205/2013, stăpânii de câini, cu excepţia celor care deţin exemplare de rasă, înscrise în registrele Asociaţiei Chinologice, sunt obligaţi să îi sterilizeze, amenzile pentru nerespectarea acestei obligaţii ridicându-se până la 10.000 de lei. Totodată, de la 1 martie 2014, este obligatorie microciparea şi înscrierea exemplarelor canine în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. În acest caz, nerespectarea obligaţiei poate fi sancţionată cu amendă de până la 2.000 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati