Beatrice Mahler, despre norma de hrană de 11 lei/ zi/ pacient: Meniul este repetitiv și sărac în vitamine

0
148

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. În acest context, medicul avertizează asupra creşterii preţului la alimente şi impactul pe care îl va avea asupra normei de hrană din spitale.

Beatrice Mahler vorbeşte, luni seară, într-o postare pe Facebook, despre ”pâinea cea de toate zilele” din spitale. Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine, susține medicul.

Ea spune că mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate.

În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arată în postare.

Confrom acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei. Beatrice Mahler mai spune că se gândește cu înfrigurare la ceea ce urmează, țănând cont că alimentele se tot scumpesc.

”Nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează”

„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.

În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci?

Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spune magagerul institutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.