Biserica Ortodoxă Română, obligată să răspundă la întrebări în baza Legii 544

După un proces deschis în instanță de platforma „Să fie lumină”, entitățile de cult nu se mai pot prevala de argumentul că sunt exceptate de la comunicarea informațiilor de interes public, scrie HotNews.ro.

În 24 iulie 2020, site-ul a solicitat Patriarhiei Române date referitoare la bani publici primiți de structuri ale BOR de la instituții de stat, cererea fiind în baza Legii 544 din 2001. Reprezentanții Bisericii au refuzat, motivând că instituția nu este obligată să răspundă la informații în baza legii accesului la informații publice, astfel că s-a ajuns la proces.

  • „În fața instanței, Patriarhia s-a apărat cu același etern și unic argument folosit de 32 de ani încoace: BOR nu este obligată să răspundă cererilor în baza Legii 544 din 2001, pentru că prevederile ei nu i se aplică.
  • Instanța a reținut că, fiind vorba despre „sursele de finanțare publică” ale unei entități „ce utilizează sau administrează resurse financiare publice”, Biserica nu poate fi exceptată de la a comunica aceste informații.
  • Practic, ce spune Tribunalul București în această hotărâre poate fi tradus simplu: „orice entitate care folosește bani publici trebuie să dea socoteală pentru ei”. Așa că am câștigat fondul procesului”, anunță reprezentanții platformei „Să fie lumină”.

Patriarhia a făcut recurs, însă Curtea de Apel București nu a acceptat argumentul BOR, astfel că la finalul lui februarie 2022 a fost respinsă și calea de atac, iar hotărârea inițială a tribunalului a rămas definitivă.

Jurnaliștii „Să fie lumină” spun că, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, la mai bine de trei luni de la anunțarea sentinței, BOR nu a furnizat încă „datele solicitate, în integralitatea lor”, așa cum au decis magistrații.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati