Cardurile de energie pentru românii cu venituri mici, emise începând cu 1 februarie

Românii cu venituri mici vor primi de la 1 februarie, prin poştă, cardurile de energie. Cu acestea vor putea să îşi cumpere lemne, să îşi plătească facturile la gaze, curent sau chiar la căldură, dacă stau la bloc şi primesc agent termic de la sistemul centralizat, potrivit Știrile TVR. 

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe.

Astfel, se acordă 700 lei/semestru, în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 şi 700 lei/semestru, în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

De această măsură vor beneficia: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Cardurile de energie vor fi emise începând cu 1 februarie de Poşta Română, potrivit sursei citate.

„Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.

Cei care nu pot ajunge la poştă pot folosi cardul de energie pentru plata facturilor direct la poştaş, care va fi dotat cu dispozitiv de citire a facturilor.

Administratorii spun că până în momentul de faţă nu au primit nicio înştiinţare oficială despre cum va arăta sau cum vor emite documentul care să valideze datoriei pe care o are un locatar la căldură.

Statul are la dispoziţie un miliard de euro, bani europeni, pe care îi poate folosi ca să îi ajute pe românii vulnerabili să îşi plătească facturile la energie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati