Cât costă carnea de porc cu o lună înainte de Crăciun

Carnea de porc se scumpește de Crăciun, iar fermierii spun că nu mai este rentabil să crească porci pentru vânzare din cauza furajelor foarte scumpe. Un alt motiv pentru care carnea de porc s-ar putea scumpi este pesta porcină africană.

Cezar Rotaru, crescător de porci, spune că prețul pentru un kilogram de carne de porc variază în jur de 15 lei.

”Cu ani în urmă, oamenii creșteau și câte 15 porci pe care îi vindeau de Crăciun. Acum abia dacă au hrană pentru unul sau două animale.”, a completat acesta, potrivit Digi24.

”Au crescut prețurile în ceea ce privește kg de porc în viu, dar nu poți să ceri nici prea mult pentru că puterea de cumpărare este scăzută. Chiar și aici la noi în comună am auzit că lumea se cuplează câte 2 la un porc și îl împart în 2 sau în 3.”, a declarat Iulian Boţ, medic veterinar.

Ne așteptăm ca doar un român din cinci să poată să aibă pe masa de Crăciun carne de porc autohtonă

Nu este singura problemă. Carnea de porc va avea un preț mai ridicat de Crăciun și din cauza pestei porcine africane.

”Din păcate, din cauza pestei porcine africane și a eutanasierii a peste 600.000 de capete, doar în ultimele luni ale acestui an – porci care a fi trebuit să ajungă în galantare – noi, cei cu fermele comerciale, nu mai putem asigura consumul sau cererea. Ne așteptăm ca doar un român din cinci să poată să aibă pe masa de Crăciun carne de porc autohtonă.”, spune Ioan Ladoși, reprezentant al Asociației Producătorilor de Carne.

În supermarket carnea de porc se vinde cu 20-25 de lei, față de 15-20 de lei cu cât se vindea anul trecut.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati