Câte unități de cazare există în România și cum sunt împărțite pe categorii

Turismul în România beneficiază de tot mai multe locuri de cazare, investițiile în domeniu atrăgând atât oameni de afaceri locali, cât și corporații internaționale, specializate în industria ospitalității.

La finalul lunii iulie 2023, capacitatea de cazare turistică a României era cu 2,7% mai mare în ceea ce privește numărul locurilor de cazare, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), creșterea este și mai însemnată în privința numărului total de structuri de cazare turistică: 4,1%.

  • Cele mai multe hoteluri din țara noastră sunt încadrate la categoria 3 stele (54,5% din total).
  • Urmează hotelurile de 4 stele (25,6%) și cele de 2 stele (15,4%).
  • Numărul de hoteluri de 5 stele a crescut puternic în ultimul an, de la 36 la 44 – un avans de aproximativ 22%.

Hotelurile de 5 stele oferă de obicei servicii premium – lux, găzduiesc evenimente de business și propun facilități unice. Un exemplu relevant este JW Marriott Bucharest Grand Hotel, la parterul căruia se află un cazino de lux. Deși suntem în epoca digitalizării și avem acces la diverse platforme de casino online Romania licențiate ONJN, cazinourile terestre, precum cel din incinta JW Marriott București, oferă o experiență inegalabilă, imposibil de reprodus în mediul virtual (cel puțin în acest moment).

Câte locuri există în fiecare tip de hoteluri

Analizând numărul total de locuri în hoteluri, avem următoarele cifre:

  • 45,3% sunt în unitățile cu 3 stele
  • 31,9% în cele cu 4 stele
  • 16,8% în hotelurile cu 2 stele
  • 4,8% în cele de 5 stele, 1,1% în hotelurile cu o stea
  • 0,1% în unitățile neclasificate.

Pentru că oferă, de obicei, un raport calitate / preț considerat foarte bun pentru marea majoritate a oamenilor, iată așadar că hotelurile cu 3 și 4 stele sunt alegerile cele mai frecvente ale turiștilor.

Dintre cele 141 structuri de primire turistică neclasificate pe stele, cele mai multe sunt consemnate în bungalouri (34,8 % din total în anul 2023) și unități tip tabere (31,9%). În privința hotelurilor, din cele 1628 existente, doar 3 nu erau clasificate pe stele, totalizând 168 de locuri. De asemenea, din cele 3.591 de apartamente și camere de închiriat, patru apartamente cu un total de 38 de locuri erau neclasificate pe stele la data de 31 iulie 2023.

Unitățile de cazare în funcție de zonele geografice

Considerând inclusiv apartamentele și camerele de închiriat în cadrul structurilor de primire turistică, 29,1% sunt în stațiunile din zona montană, 16,2% în București și orașele reședință de județ (exclusiv orașul Tulcea), 10,9% în stațiunile din zona litorală (exclusiv orașul Constanța), 7,4% în stațiunile balneare, 3,9% în Delta Dunării (inclusiv orașul Tulcea), în timp 32,7% se află în alte localități și trasee turistice. După numărul total de structuri de primire turistică existente, primele trei județe sunt Constanța (1.498 structuri de cazare), Brașov (1.253) și Suceava (810).

Pentru că include zona de litoral cu atât de multe stațiuni turistice de interes național, județul Constanța se remarcă prin cea mai mare pondere (25,7%) în numărul total de camere existente în structurile de primire turistică (exclusiv camerele din căsuțe), urmat de județul Brașov (7,9%) și București (5,9%).

Demn de subliniat este și faptul că cea mai mare parte a camerelor de cazare (96,9% din total) oferă turiștilor baie sau duș private, o facilitate considerată de altfel un standard în turism, pe zona de confort de bază. După modul de funcționare a structurilor de primire turistică, aproape 3 sferturi se află în unități permanente, iar un sfert în cele sezoniere.

Sursa: Articol de la partener

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati