Scurt istoric/ Hotel Bulevard este unul dintre cele mai vechi hoteluri din Bucureşti

Hotel Bulevard, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, colţ cu Calea Victoriei,  este unul dintre cele mai vechi hoteluri din Bucureşti. A fost construit după planurile arhitectului Alexandru Orăscu (1817-1894), cel care a proiectat şi Universitatea Bucureşti, şi a început să funcţioneze în 1873, sub denumirea de Hotel HERDAN.

Începând cu anul 1877 îşi schimbă denumirea, devenind GRAND HOTEL du BOULEVARD, denumire care se poate citi şi astăzi pe frontispiciul dinspre B-dul Regina Elisabeta.

Înainte de 1914, în sala de marmură a hotelului se afla unul dintre cele mai bune restaurante ale Bucureştiului şi era locul de întâlnire a lumii “bune”. După război, aici se înjghebase aici un club de dans, care purta numele „Pour toi et pour moi“, unde tineretul high-life venea să exerseze noi pași de dans cu influențe vestice (Alexandru Crutzescu).

Între coloanele de marmură și candelabrele aurite erau expuse lucrări de Lucas Cranach, Tiţian, Tintoretto, Watteau și Fragonnard. Recepții diplomatice, dineuri de gală și baluri somptuase au îmbogățit atmosfera boemă a prestigioasei clădiri. Înaintea Primului Război Mondial, sala de marmură era cea mai șic locație bucureșteană, iar în perioada interbelică.

Hotelul strălucea nu numai prin opulența decorului arhitectural, ci și prin modernitatea tehnică: a fost primul hotel bucureștean dotat cu apă curentă în camere, iar în 1904 a fost iluminat electric și dotat cu ascensor.

În perioada în care hotelurile nu erau clasificate în funcție de numărul de stele, Grand Hotel du Boulevard a primit medalii de aur la expoziția de la Milano în 1906 și la cea de la Torino în 1911. Influența internațională s-a arătat până în 1937, prin faptul că hotelul, restaurantul și cafeneaua au fost conduse de către manageri străini precum John Muller, H. Horn, Fr. Screiber, M. Bertola, S. Rosenthal.

În viitorul apropiat, hotelul va intra în familia proprietăţilor de lux Corinthia Hotels. Clădirea a fost folosită ca hotel în urmă cu peste o decadă şi trece printr-un proces de recondiţionare pentru a se încadra în standardele brandului Corinthia Hotels.

sursa: Compania Municipală Turistica București

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati