Ce riscă România dacă nu înăsprește restricțiile. Proiecțiile ECDC privind pandemia de COVID

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în această săptămână și preluat de G4Media.ro, o proiecție a modului în care va evolua epidemia de COVID-19.

ECDC a plecat de la valorile care sunt înregistrate în prezent pentru cazurile de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 și restricțiile în vigoare în țările europene, pentru a face o proiecție a modului în care va evolua pandemia în fiecare țară membră UE.

În cazul României, proiecția ECDC arată că, menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor vor crește în continuare.
Sursa: ECDC

În plus, ECDC a realizat și un scenariu privind evoluția epidemiei în cazul în care ar fi aplicate restricțiile dure din luna aprilie, când toate statele europene erau în lockdown total.

Pentru nouă țări, între care și România, ECDC preconizează că măsurile aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a duce la o scădere a incidenței cazurilor confirmate. Agenția estimează că aceste state vor vedea o reducere a numărului de cazuri noi și, implicit, a spitalizărilor și a deceselor dacă se întorc la măsurile aplicate în aprilie.

Agenția europeană estimează că, în cazul statelor care au impus măsuri stricte la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, eficacitatea va fi la fel de puternică ca în cazul lockdown-ului din primăvară. Pentru douăsprezece țări, se preconizează, de asemenea, că numărul cazurilor noi, al spitalizărilor și al deceselor va scădea la niveluri mici, cu măsurile în vigoare acum în aceste țări, însă declinul va fi mai lent decât în aprilie.

Proiecția ECDC pentru România dacă se mențin restricțiile în vigoare în prezent și dacă se impune lockdown total:

Sursa: ECDC

Graficul arată, prin linia gri, cum vor crește numărul de cazuri noi, de persoane spitalizate cu Covid, de bolnavi internați la ATI și de decese, dacă se mențin actualele restricții. Linia albastru deschis arată cum ar scădea acestea, în cazul în care România ar intra în lockdown.

Pentru comparație, iată proiecțiile pentru Italia și Franța, care au impus lockdown în luna noiembrie:

ECDC mai atrage atenția că țările care vor ridica restricțiile anti-Covid înainte de sărbători se vor confrunta cu o creștere a numărului de bolnavi – și mai ales a numărului de bolnavi cu forme medii și severe, care vor necesita spitalizare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati