Claudiu Năsui (USR): „Reparația conductelor de apă caldă din București se va termina în 89 de ani”

0
433
Foto: Facebook / Claudiu Nasui

Deputatul USR de București Claudiu Năsui este de părere că reparația conductelor de termoficare și de apă caldă din Capitală se va termina peste 89 de ani. ”Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească”, afirmă parlamentarul.

„Reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile.

Nu este o exagerare. Atât ar dura reparațiile sistemului de încălzire centralizată de stat din București la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgență și presupunând că nu se mai strică niciodată nimic”, este de părere Claudiu Năsui.

Potrivit deputatului, sistemul de termoficare din București nu va merge niciodată bine.

„În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an”

„În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar rețeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni și 16 de zile.

Devine evident că, în realitate, sistemul de termoficare din București nu va merge niciodată bine. În practică, inclusiv conductele noi se vor degrada și vor trebui, la rândul lor înlocuite”, este de părere Năsui.

„Trebuie să recunoaștem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat”

„Dacă vrem să avem căldură în case, trebuie să recunoaștem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat. Politicienii care susțin actualul sistem ne-au mințit că el va funcționa la un moment dat. Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix același lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuși sistemul, care nu poate funcționa.

Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureștenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească.

Soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurența între diferite alternative să funcționeze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Și să folosim imensa subvenție pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluția pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal”, scrie Claudiu Năsui.

„Să lăsăm oamenii să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate”

Potrivit deputatului, în sectorul 1 au început deja soluții prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură.

„Să lăsăm oamenii să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluție de încălzire nu îi mulțumește, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative.

În prezent, însă, oamenii sunt prizonierii unui monopol care le risipește banii, îi ține și în frig și nu are nici o șansă de reabilitare în timpul vieților noastre.

Cel mai important lucru pe care îl poate face statul pentru români este să le dea dreptul să aleagă”, mai scrie Claudiu Năsui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.