Codul Rutier 2024: Este legal să prezinți la control poza cu permisul auto?

1
158
sursa foto: Facebook - Poliția Capitalei

Sunt conducători auto care nu au asupra lor carnetul de conducere în original, ci doar o copie pe care să o arate autorităților în caz de control.

Legislația rutieră din România prevede că toți conducătorii auto sunt obligați să aibă asupra lor, atunci când conduc o mașină pe drumurile publice din România, o serie de documente.

Unele pot fi copii după actele originale sau poze în format electronic, care să fie arătate pe telefonul mobil.

Dar altele trebuie să fie în original, altfel poliția nu le va lua în considerare.

Este legal să prezinți la control poza cu permisul auto?

Șoferii care nu au asupra lor carnetul de conducere în original, riscă să fie amendați.

Legea din România nu permite, deocamdată, șoferilor să prezinte la controla poza cu permisul auto sau o copie a acestuia.

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Așadar, pentru că legea nu prevede nici opțiunea de „copie” nici cea de „variantă electronică”, conducătorii auto sunt obligați să aibă în permanență asupra lor și să prezinte în original polițiștilor:

  • permisul de conducere
  • cartea de identitate/buletinul/pașaportul
  • certificatul de înmatriculare.

Singurul document obligatoriu care poate fi prezentat în format electronic este asigurarea obligatorie RCA. Aceasta poate fi arătată polițistului fie pe telefonul mobil sau tabletă, fie sub formă de copie.

De ce trebuie să ai la tine permisul de conducere

Identitatea șoferului și toate informațiile despre permisul său de conducere pot fi accesate de polițiști prin intermediul stației de comunicare din dotare. Dar pot fi cazuri în care aceasta nu funcționează sau sistemul nu poate fi accesat.

De aceea, legea-i obligă pe șoferi să aibă asupra lor întotdeauna, în original, aceste documente.

În plus, există o serie de sancțiuni care presupun reținerea talonului sau a permisului de conducere.

Sancțiuni pentru șoferii care nu au permisul asupra lor

Șoferii care nu au asupra lor permisul de conducere pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Aceeași amendă o poți primi și dacă prezinți doar o copie a permisului, a certificatului de înmatriculare sau a cărții de identitate.

Iar cei care nu au niciun document asupra lor, pot fi conduși la secția de poliție în vederea stabilirii identității.

sursa: promotor.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.