Comisia Europeană retrage autorizația vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca

1

Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare în statele membre a vaccinului împotriva COVID-19. Vaccinul „Vaxzevria” a fost folosit inclusiv în România. Decizia este valabilă începând de marți, 7 mai și vine la scurt timp după ce reprezentanții companiei au recunoscut, în instanță, că vaccinul poate avea un efect secundar grav.

AstraZeneca a depus cererea de retragere a autorizaţiei de comercializare a vaccinului pe data de 5 martie 2024, la mai bine de trei ani de când vaccinul anti-coronavirus a primit autorizația de comercializare (Decizia 698 din 29 ianuarie 2021 a Comisiei Europene).

Solicitarea a fost admisă de CE pe 27 martie și este valabilă de marți, 7 mai.

În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care gigantul farmaceutic a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti-Covid-19, dar AstraZeneca a explicat, într-un punct de vedere oficial trimis unei agenției de știri din Italia, adnkronos.com, că a cerut retragerea autorizației pentru că nu mai există cerere pentru vaccinul lor și că din acest motiv vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de ei nici nu se mai produce.

În februarie, compania AstraZeneca a admis un efect secundar grav, recunoscând într-un document depus în instanță, în cadrul unui proces derulat în Marea Britanie, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, provoca TTS”.

TTS este prescurtarea de la tromboză cu sindrom de trombocitopenie – o afecțiune medicală în care o persoană suferă cheaguri de sânge împreună cu un număr scăzut de trombocite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version