Consiliul Concurenței anchetează de ce s-a scumpit benzina

Consiliul Concurenţei a început o analiză a pieţei angro de benzină şi motorină pentru a vedea care sunt factorii care au dus la creşterea preţurilor.

Consiliul Concurenței afirmă că studiul a fost declanșat la începutul lunii septembrie, în cadrul său autoritatea de concurență solicitând informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, scrie G4Media.ro.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Anunțul vine la doar două zile după ce premierul demis Florin Cîțu i-a trasmis instituției să investigheze dacă există un cartel al carburanților.

În prezent, preţul unui litru de benzină standard la pompă este de 6,2-6,4 lei.

Autoritatea a sancţionat în 2016 trei companii din acest sector (Tinmar Ind, Planoil SRL si Planoil Industries)  cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, Consiliul a sancţionat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Consiliul Concurenţei a câştigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate şi care au contestat decizia autorităţii, instanţa confirmând încălcarea legii concurenţei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati