Critici pentru Israel din partea șefului diplomației europene: „Întreruperea apei, energiei electrice, sunt împotriva dreptului internaţional”

Israelul are dreptul să se apere, dar unele dintre deciziile sale ar putea încălca dreptul internaţional, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters.

În răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunţat luni că nu va fi permisă furnizarea de energie electrică, alimente, apă sau combustibil în Fâşia Gaza.

„Israelul are dreptul să se apere, dar aceasta trebuie să se facă în conformitate cu dreptul internaţional, dreptul umanitar şi unele decizii sunt contrare dreptului internaţional”, a declarat Borrell după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Muscat, în Oman.

„Unele dintre acţiuni – şi Naţiunile Unite au spus deja aceasta – (cum ar fi) întreruperea apei, energiei electrice, a furnizării de alimente pentru o masă de civili sunt împotriva dreptului internaţional”, a menţionat şeful diplomaţiei UE, care i-a invitat pe ministrul de externe israelian Eli Cohen şi omologul său din cadrul Autorităţii Palestiniene Riyad Al-Maliki să participe la reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni de externe de marţi pentru a discuta situaţia din Israel şi din regiune.

„I-am invitat pe ministrul israelian de externe să participe la reuniunea miniştrilor de externe ai UE pe care am convocat-o în această după-amiază. L-am invitat, de asemenea, pe ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene Maliki să ia cuvântul şi să prezinte punctele de vedere ale Autorităţii Palestiniene”, a postat Borrell pe platforma de social media X.

Sursa: AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati