Cu 13% mai puține infracțiuni cu violență faţă de anul trecut, în minivacanța de 1 Mai

Numărul infracţiunilor cu violenţă comise în perioada minivacanţei de 1 Mai a scăzut cu 13% faţă de anul trecut, se arată în bilanţul prezentat, marţi, de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Totodată, a scăzut cu 41,6% faţă de anul trecut numărul accidentelor rutiere, potrivit Agerpres.

„Echipajele de ordine publică au intervenit, în aceste zile, la 11.220 de evenimente, în timp ce pompierii au asigurat intervenţia în aproximativ 6.000 de situaţii, dintre care aproape 5.000 pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi peste 230 de incendii”, a declarat, marţi, Monica Dajbog.

În perioada menţionată au fost la datorie, zilnic, în medie, 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, precum şi lucrători de la alte structuri.

În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor comise cu violenţă, acesta este în scădere faţă de media ultimilor 3 ani, înregistrând, faţă de anul trecut, o scădere cu aproximativ 13%.

„În aceste zile, în atenţia structurilor MAI au fost evenimentele publice, zonele aglomerate, staţiunile turistice de la munte şi de la mare, precum şi principalele drumuri şi autostrăzi pe care s-au înregistrat valori crescute de trafic. Efectivele MAI au asigurat protecţia a peste 450 de mii de persoane care au participat la cele 400 de manifestări publice organizate în această minivacanţă”, a mai spus Dajbog.

Pe litoral au fost organizate mai multe evenimente publice, cele mai importante fiind în Costineşti şi în Mamaia, cu o prezenţă medie zilnică de 21.000 de spectatori, respectiv o medie de 4.500 de persoane.

Măsurile proactive şi dispozitivul preventiv integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit prevenirea incidentelor şi a faptelor ilegale de orice fel, precum şi realizarea în siguranţă a accesului.

„Efectivele MAI au acordat o atenţie deosebită activităţilor de prevenire şi de informare a cetăţenilor cu privire la pericolele asociate consumului de droguri, dar au acţionat şi proactiv pentru identificarea persoanelor care consumau sau încercau să vândă substanţe interzise, fiind oprite din a participa la festivaluri peste 130 de persoane care aveau asupra lor substanţe interzise”, a precizat oficialul MAI.

Dintre persoanele oprite de a participa la festivaluri, cincisprezece, printre care şi cetăţeni străini, au fost depistate şi oprite în Gara de Nord, în cadrul acţiunilor desfăşurate de către MAI, în locuri de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor care intenţionau să ajungă în judeţul Constanţa cu substanţe interzise.

În total, în contextul festivalurilor, au fost constatate 133 de infracţiuni prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi două fapte de conducere a unui autovehicul fiind sub influenţa substanţelor psihoactive.

Având în vedere intensificarea traficului rutier de la nivelul întregii ţări, peste 1.500 de poliţişti rutieri au fost mobilizaţi pe cele mai solicitate drumuri pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor grave.

„Printre acţiunile desfăşurate pentru fluidizarea traficului, menţionez acţiunea de ieri de pe A2, pe sensul către Bucureşti, la care au participat peste 50 de poliţişti, care au luat măsuri pentru a asigura fluenţa circulaţiei mai ales în zona restricţiilor impuse de administratorul de drum în zona podului de pe braţul Borcea”, a mai declarat Monica Dajbog.

Ea a menţionat că echipajele rutiere au acţionat cu aproximativ 350 de aparate radar pentru depistarea şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie şi au pus în pericol propria siguranţă sau a celorlalţi participanţi la trafic. De asemenea, poliţiştii au organizat acţiuni pentru depistarea şoferilor care au consumat băuturi alcoolice şi substanţe interzise.

Poliţiştii au reţinut 3.160 de permise de conducere, dintre care 48 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanţe interzise, şi au retras peste 1.000 de certificate de înmatriculare.

Pentru eficientizarea intervenţiilor de la sol, poliţiştii rutieri au beneficiat de sprijinul echipajelor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie.

„În ceea ce priveşte numărul accidentelor de circulaţie, s-a înregistrat o scădere cu 41,6% faţă de anul trecut şi cu 45 de procente faţă de media ultimilor trei ani”, a afirmat Dajbog.

Numărul victimelor accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu 40,38% faţă de anul trecut şi cu 45,6% faţă de media ultimilor trei ani.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati