Cum s-au împărțit ministerele după negocierile dintre PNL, PSD și UDMR

0
789

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final, urmează doar stabilirea în forurile de conducere a premierului care va intra primul în sistemul de rotativă. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat că portofoliile Dezvoltare, Mediu și Sport rămân la UDMR. „Ieri credeam că trebuie să păstrăm portofoliile. Am reușit”, a spus Kelemen Hunor referindu-se la declarațiile de vineri în care amenința că UDMR va ieși din coaliție, dacă nu-și păstrează portofoliile.

Guvernul va avea 21 de ministere, dacă premierul va fi de la PNL

El a anunțat după negocieri că acordul politic pentru coaliția dintre cele trei partide va fi semnat luni, iar la Cotroceni se va merge cu o propunere de premier, cu acordul politic și cu programul de guvernare. El a declarat că mai rămâne de stabilit cine dă primul șeful executivului, PNL sau PSD, dar a precizat că este o discuție la care UDMR nu participă, pentru că a făcut „compromisul” de a se retrage de la rotația prim-miniștrilor.

Vor fi 18-21 de ministere, rămâne această chestiune legată de prim-ministru, a spus Kelemen.

Surse politice au precizat pentru News.ro că, în cazul în care PNL va avea premierul, fiind cea mai probabilă variantă, atunci PSD va avea în Executiv 10 portofolii, în timp ce PNL doar 8 şi UDMR, 3.

Astfel, Executivul va avea 21 de ministere, în total. PNL a renunţat, la această rotaţie, la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor, urmând a avea miniştri la Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, MAI, Fondurile Europene, Digitalizare şi IMM şi Turism, un minister nou înfiinţat.

În varianta cu premier PSD, care va prelua cel mai probabil şefia Guvernului după un an şi jumătate, Executivul va reveni la 18 ministere, cum este în prezent, PSD şi PNL urmând a avea câte 8 portofolii şi UDMR – 3.

Când va avea loc rotația premierilor

Ministerele pe care le va deţine PNL, în noul Guvern cu premier PNL sunt Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, MAI, Fondurile Europene, Digitalizare şi IMM şi Turism, un minister nou înfiinţat.

Liberalii au renunţat, potrivit surselor politice, şi la pretenţia de a vea Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Transporturi. Dezvoltarea va rămâne la UDMR, iar Transporturile vor merge la PSD.

 

Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.