Prefectura Municipiului București anunță că s-a desfășurat o ședință de analiză privind măsurile de protecție anti-Covid-19, în care au fost prezentate regulile de care trebuie să țină cont preoții în această perioadă.
Azi a avut loc o ședință la prefectură, care a făcut o analiză privind măsurile de protecție anti-Covid-19.
La întrunire au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București.
În cadrul ședinței, Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, a reafirmat că ”se impune acordarea unei atenții sporite respectării normelor deja existente și larg popularizate, tocmai pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranță, atât pentru noi toți, cât și pentru cei dragi”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității luni seara.
”Niciun preot nu este obligat să facă vizite pastorale în această perioadă”
Potrivit sursei citate, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri suplimentare cu privire la vizitele pastorale.
Niciun preot nu este obligat să facă vizite pastorale în această perioadă, anunță Prefectura.
”Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.
S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă.
Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.
În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral”, se arată în comunicat.
Recomandări pentru clericii care vor să organizeze vizite pastorale
Totuși, dacă există clerici care doresc să organizeze vizite pastorale, aceștia trebuie să țină cont de mai multe recomandări.
Între altele, preoții nu pot alege decât o singură perioadă în care să meargă în aceste vizite: fie înainte de Crăciun, fie de Bobotează.
De asemenea, clericii sunt sfătuiți să nu intre în casele enoriașilor…. ”decât la cererea insistentă a acestora”.
”- se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
– opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.
Întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral.
În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.
Nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora”, precizează sursa citată.
Comunicatul mai notează că rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00, iar Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, la ora 20.00.