Curtea de Apel București, așteptată să pronunțe astăzi decizia definitivă în Dosarul Colectiv

Curtea de Apel București este așteptată joi, 3 martie, să pronunțe decizia definitivă în Dosarul Colectiv, în care fostul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este judecat pentru rolul său în avizarea clubului bucureștean în care a izbucnit un incendiu devastator în seara zilei de 30 octombrie 2015, soldat cu 65 de morți și sute de răniți grav. Alături de Piedone sunt deferiți justiției foștii patroni ai clubului, funcționari ai Primăriei Sectorului 4, foști angajați ISU și artificierii care au montat echipamentele pirotehnice.

Curtea de Apel București a ascultat, pe 21 decembrie 2021, pledoariile avocaților care reprezintă interesele părților civile din Dosarul Colectiv.

Expertiza INSEMEX: Flăcările din Colectiv au ajuns până la 1.000 de grade

Majoritatea celor care au suferit răni grave în Colectiv au fost surprinși la ieșirea din club, atunci când mulți s-au împiedicat pe un culoar îngust din dreptul ieșirii – blocată la acel moment – și au căzut. Atunci când cineva a reușit să deblocheze ușa de afară, un val de aer rece a pătruns în club și a alimentat brusc incendiul care s-a extins în tot spațiul respectiv. Așa a rezultat o flacără pe care specialiștii INSEMEX apreciază că avea 1.000 de grade (n.r. – flacăra obișnuită are 400 de grade) despre care e puțin spus că ardea, ci topea instant țesuturile.

Pedepsele pronunțate de fond în Dosarul Colectiv

 

Pe data de 16 decembrie 2019, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul București a pronunțat pedepse cu executare pentru inculpații din dosarul Colectiv, precum și obligarea acestora la plata unor daune către victime.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Instanța de fond a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare. Alături de el au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodbye to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune. Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati