Demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei a fost suspendată, anunță Nicușor Dan

0
184
Foto: Facebook / Nicusor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunță că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a suspendat activităţile de demolare a caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8. În plus, proprietarul a fost amendat de Poliţia Locală, precizează edilul Capitalei.

„Demersurile în justiţie ale Primăriei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8 au fost admise, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 a suspendat azi activităţile de demolare.

Îmi pare bine că ni s-a dat dreptate în mod prompt şi sper că proprietarul imobilelor a înţeles că nu se pot face abuzuri. Menţionez şi faptul că Poliţia Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor de şantier”, a scris edilul general pe Facebook.

Dan a atras atenția că va continua să apere clădirile de patrimoniu şi să se opună abuzurilor.

„Susţin dezvoltarea echilibrată şi legală a oraşului, nu haiducia imobiliară”, a precizat Nicuşor Dan.

Casele au peste o sută de ani

Directorul Administraţiei Municipale de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, anunţa joi că a început demolarea unor case vechi de peste o sută de ani aflate pe str. Icoanei, peste drum de Şcoala Centrală, scrie Agerpres.

„A început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de peste drum de monumentul istoric de valoare naţională Şcoala Centrală. În urmă cu 12 ani, când am deblocat fondurile pentru restaurarea şcolii, mafia imobiliară încerca să ridice, peste drum de clădirea proiectată de Ion Mincu, un turn de 12 etaje.

Atunci, Nicuşor Dan a reuşit să salveze mutilarea zonei istorice Icoanei. Primarul general actual a suspendat autorizaţia de demolare emisă de administraţia Firea până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu şi au suspendat actul primarului general de suspendare ieri, dar în urmă cu două zile Nicuşor Dan a emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare”, a precizat directorul AMCCRS.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea act de suspendare a fost comunicat miercuri firmei care demolează cu executor judecătoresc, însă joi a început demolarea.

„Primarul general a trimis Poliţia Locală să oprească lucrările, dar nu au putut să le oprească nici ei, nici ISC, deoarece nu au atribuţie de impunere a sistării demolării când este infracţiune, doar procurorii. A fost făcută plângere penală şi aşteptăm să vedem ce decizie vor lua procurorii”, menţiona Niculuşcă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.