Deputat USR: PNL şi PSD vor să-i împiedice pe studenţi să voteze acolo unde studiază

Sub pretextul combaterii turismului electoral, PNL şi PSD vor să-i împiedice pe studenţi, la alegerile locale, să voteze în localităţile în care studiază, acuză un deputat USR. Modificările legislative au fost discutate în Comisia pentru administraţie din Camera Deputaţilor şi sunt susţinute de ministerul condus de Lucian Bode şi de Autoritatea Electorală Permanentă condusă de PSD.

Modificările prin care ar urma să fie restrâns dreptul studenţilor de a vota sunt incluse într-un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Gigel Ştirbu: „persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de un an de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul”. Tot sub pretextul „prevenirii turismului electoral şi distorsionării rezultatului alegerilor”.

USR s-a opus modificărilor în prima rundă de dezbateri din Comisia pentru administraţie, dar PSD şi PNL sunt decise să meargă mai departe, chiar dacă sunt semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea măsurii. Singura „concesie” pe care sunt dispuse PSD şi PNL să o facă se referă la termenul pentru viza de flotant, să fie de 6 luni în loc de un an, cum este în varianta iniţială a proiectului. Un amendament în acest sens a fost formulat şi asumat, în cadrul dezbaterii de marţi, de deputatul PSD Ionel Floroiu.

„Tinerii care au buletine cu domiciliu la părinţi şi sunt plecaţi la studii în oraşe universitare trebuie să fie încurajaţi să participe la viaţa electorală a oraşului în care locuiesc. Nu invers. Tinerii nu au nevoie de piedici şi bariere ca să vină la vot. Deja ştim că vin destul de puţini, că sunt foarte dezamăgiţi de clasa politică şi că mare parte din ei îşi doresc să plece din ţară. Acum, ce vină au ei că primari PSD-PNL îşi înregistrează votanţi fictivi la ei în comune ca să-şi asigure mandatele? Şi domnul Lucian Bode de la MAI şi domnul Toni Greblă de la AEP susţin acest proiect cu amendamentele în cauză. Aşa se întâmplă când guvernezi strict în interesul tău, când de ani de zile te-ai obişnuit să nu-ţi pese şi binele cetăţeanului e cel mai absurd concept pe care l-ai putea auzi”, declară deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administraţie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati