Documentarul „colectiv” câştigă premiul Academiei Europene de Film pentru „Cel Mai Bun Film Documentar”

„colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câştigat ieri seară Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediţii a galei European Film Awards şi a fost nominalizat alături de „Another Round” şi „Corpus Cristi” pentru distincţia LUX Audience Film Award.

„Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit către filmul „colectiv” este pentru mine mai ales o recunoaştere a importanţei jurnalismului în societatea noastră, o recunoaştere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaştere a dreptului cetăţenilor zilelor noastre de a fi respectaţi şi protejaţi de politicienii statelor lor”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

„colectiv” este primul documentar românesc câştigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reuneşte peste 3,800 de cineaşti din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susţine difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câştigătorul, publicul şi deputaţii din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susţinut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe şi Europa Cinemas.

„colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCARÂŽ 2021, secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internatĚŚional”. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar”.

Filmul a obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care „It’s All True”- Brazilia, „Hamptons International Film Festival”- SUA, „Docville”- Belgia, „DocAviv Film Festival”- Israel, „Zurich Film Festival”- Elveţia, sau „Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Goteborg International Film Festival sau Full Frame.

„colectiv” a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures şi Participant, în aceeaşi zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie şi Irlanda. În plus, filmul a intrat în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, printre care şi Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia. Filmul va fi disponibil în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Distribuţia în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI – Elveţia şi YES Docu – Israel

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati