Două monede de aur rare, păstrate în patrimoniul național de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a cumpărat, prin exercitarea dreptului său de preempţiune, două monede romane de aur, de frecvenţă rară: moneda Aureus Hadrianus 117-138 şi moneda Solidus Gratianus aug. 367 – nov. 375, clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural naţional.

Cele două bunuri culturale mobile menţionate au fost scoase la vânzare de către operatorul economic autorizat S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., iar Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii a analizat ofertele de vânzare, precum şi documentaţiile aferente. S-a constatat, în urma verificării, că documentaţia este completă în ambele cazuri, fiind astfel demarată procedura de negociere cu vânzătorul, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

  • Monedele „Aureus Hadrianus” şi „Solidus Gratianus” vor fi păstrate la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

„Astăzi am adus în patrimoniul naţional moneda Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecţiile publice din România, şi moneda Solidus Gratianus AD aug. 367- nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele monede achiziţionate fiind clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural naţional”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.

“Este prima oară, din ce ştim, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziţi. Este o nouă premieră, după achiziţionarea în acest an a manuscriselor Eliade şi Cioran şi după achiziţionarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit şi de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele”, a mai spus acesta.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati