Dr. Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul Moderna împotriva COVID, în România până pe 15 ianuarie

Vaccinul împotriva COVID-19, produs de Moderna, este aşteptat să ajungă în țara noastră până la jumătatea acestei luni, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu.

Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze.

Este o veste bună, dar numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a precizat că nu sunt diferențe medicale vis-a-vis de indicațiile acestor tipuri de vaccinuri, fiind vorba doar de condiţiile de stabilitate, distribuţie şi management al dozelor.

Moderna, al doilea vaccin aprobat în UE contra COVID

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea împotriva COVID-19 apropat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech.

Testele clinice realizate de companie arată că vaccinul este eficient în proporție de 94% împotriva COVID-19. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus.

Compania Moderna a arătat că rezultatele studiilor indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu prezintă probleme serioase de siguranță.

Vaccin Moderna împotriva COVID-19, reacţii adverse

Potrivit studiului, vaccinul Moderna este administrat în două doze, la o diferenţă de 28 de zile, intramuscular, în braţ. Studiul confirmat de AEM a arătat că cele mai comune reacţii adverse au fost uşoare sau moderate şi au dispărut în câteva zile de la vaccinare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati