Elevii de la Liceul Tonitza, forțați să facă școala online, se pregătesc să protesteze la Primăria Sectorului 1. Armand promite să îi ajute

Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, însoțiți de părinți, vor protesta joi, de la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1. În același timp, Primăria Sectorului 1 susţine că va întreprinde toate demersurile pentru funcţionalizarea corpului C al Liceului ‘Nicolae Tonitza’

”950 de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București sunt condamnați să facă artă online. Joi, 16 decembrie a.c., la ora 10, în fața Primăriei Sectorului 1, parinții insoțiți de copii, vor întreba consiliul local al primariei, precum si pe primarul in funcție, de ce le condamnă copiii la irosirea talentului.

Vorbim despre niște copii speciali, talentați, care muncesc pentru a se perfecționa și crea artă, dar sunt împiedicați să își desăvârșească pregătirea din cauza lipsei de interes și responsabilitate manifestată de autorități”, se arată într-un comunicat al Comitetului reprezentativ al părinților din cadul Liceului “Nicolae Tonitza”.

Aceștia sunt nemulțumiți că, de când a început școala, orele se fac online, pentru că nu există aviz ISU de funcționare pentru Corpul nou al sediului din Bd. Iancu de Hunedoara, deși a fost finalizat în 2016.

Astfel, din lipsă de spațiu, elevii nu pot merge fizic la școală. Și anul trecut, aceștia au fost nevoiți să studieze online în perioadele în care școlile au fost deschise.

Primăria Sectorului 1: Construcţia acestui corp prezintă deficienţe „majore”

Primăria Sectorului 1 a transmis, marţi, că va întreprinde toate demersurile necesare în vederea funcţionalizării Corpului C al Liceului de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’, susţinând că lucrările recepţionate în urmă cu cinci ani au fost executate defectuos.

Administraţia locală precizează că un raport de expertiză tehnică extrajudiciară realizat în februarie 2017 privind construcţia acestui corp de clădire semnala deficienţe „majore”.

„Lucrări executate prost, pentru care nu s-a respectat proiectul iniţial”, a menţionat Primăria Sectorului 1, care a publicat integral această expertiză, „pentru a prezenta în detaliu situaţia de la această unitate de învăţământ”.

Corpul C al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti este o clădire complet nouă, recepţionată în 2016, dar care nu a fost niciodată dată în folosinţă. Preţul contractului a fost de 18 milioane lei, cu termen de execuţie 3 luni.

„O parte dintre problemele constatate, în 2017: infiltraţii de apă în subsol şi pe terasele exterioare, probleme la adăpostul de apărare civilă, apa care stagnează în căile de evacuare din subsol, deficienţe privind măsurile de apărare contra incendiilor, existenţa de neetanşeităţi la elementele constructive exterioare au fost constatate şi în 2021, când Primăria Sectorului 1 a demarat lucrări masive de reparaţii”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit raportului, „toate deficienţele semnalate au avut drept principală cauză execuţia defectuoasă a unei părţi semnificative a lucrărilor, atât de construcţii, cât şi de instalaţii”, care a fost amplificată de „superficialitatea” proiectanţilor şi a diriginţilor de şantier.

„Proiectantul avea obligaţia să coordoneze specialităţile proiectului şi să dea suficiente detalii de execuţie, în completarea standardelor şi normelor aplicabile. Asumarea responsabilităţii în acest caz ţine atât de latura morală, cât şi mai ales profesională, în tot ceea ce priveşte asumarea soluţiilor pe care le-a conceput şi iniţiat ca execuţie”, a completat Primăria Sectorului 1.

În ciuda acestor nereguli, în decembrie 2019 a fost depusă documentaţia tehnică pentru a obţine autorizaţia ISU, iar răspunsul primit a arătat probleme majore pentru care nu se poate da curs solicitării, a indicat administraţia locală. „Avizul iniţial ISU a fost dat pentru un proiect care nu se regăseşte decât parţial în construcţia actuală (gangul de trecere are dimensiuni mai mici decât cele prevăzute în proiect, compartimentările şi funcţionalităţile sunt diferite faţă de proiect, evacuările sunt insuficiente şi prost amplasate)”, se mai explică în comunicat.

Primăria Sectorului 1 publică integral această expertiză, pe care o puteți vedea AICI.

Conform acestuia, „Primăria Sectorului 1 va întreprinde toate demersurile în vederea funcţionalizării acestei clădiri de la Liceul ‘Nicolae Tonitza’ cu respectarea normelor ISU, în cel mai scurt timp, astfel încât elevii şi profesorii să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de securitate optime”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati