Gabriela Firea: Susținem 100% poziţia OMS care consideră că vaccinul anti-COVID trebuie să fie opţional

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că social-democraţii susţin sută la sută poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care consideră că vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie opţional şi să nu devină o condiţionare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului.

„Drepturile omului trebuie sā primeze! Fiecare trebuie sā decidā pentru propria persoană! Sustinem 100% poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care consideră că vaccinul anti-COVID trebuie să fie opţional şi nu trebuie să devină o condiţionare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului.

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD şi invocat acum de unii responsabili din ministerul Sănătăţii, pentru a justifica introducerea obligativităţii vaccinării anti-covid, nu se referă la vaccinarea întregii populaţii, ci doar la vaccinarea copiilor şi nu la vaccinare anti-covid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare şi cu beneficii incontestabile pentru copii.

Proiectul de lege al PSD lua în calcul interesul superior al copiilor pe care statul este obligat să-l susţină şi să-l garanteze.

Legea se referea la vaccinurile testate în perioade îndelungate şi care ofereau garanţia că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează. În plus, legea prevedea ca situaţiile speciale să fie reglementate în funcţie de recomandările OMS.

Articolul invocat acum de unii responsabili din Ministerul Sănătăţii nu se referă la vaccinarea adulţilor, cum greşit au interpretat.

Art. 6. (1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV, aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii ori unor grupuri de populaţie este obligatorie.

Aşadar, obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” şi se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema naţională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulţi în situaţii epidemiologice speciale.

Mai mult, în alin. 2 al aceluiaşi articol se detaliază ce înseamnă situaţiile epidemiologice speciale.

(2) Situaţiile epidemiologice speciale şi grupurile de populaţie ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situaţii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea GTCAV şi/sau la recomandarea OMS.”

Or, în cazul pandemiei de COVID, dată fiind perioada de testare scurtă a vaccinurilor administrate până în prezent, OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului..

Deci, există o recomandare clară din partea OMS de care trebuie să se ţină seama. În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea anti Covid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul anti Covid este recomandată, dar nu poate fi obligatorie”, a scris Gabriela Firea luni pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati