FOTO/ Primăria Sectorului 2 a fost premiată pentru un proiect unic dedicat persoanelor fără adăpost

1
385

Primăria Sectorului 2 a fost premiată la Anuala de Arhitectură Bucureşti pentru un proiect unic dedicat persoanelor fără adăpost. Este vorba despre nişte dulapuri individuale securizate, tip locker, în care persoanele fără adăpost îşi pot depozita lucrurile.

Proiectul „Perimetru de solidaritate”, în care Primăria Sectorului 2 este partener instituţional, a fost premiat zilele trecute de Ordinul Arhitecţilor din România.

Dulapuri individuale securizate, tip locker, în care persoanele fără adăpost îşi pot depozita lucrurile

Este un proiect inedit, prima iniţiativă de acest gen din ţară, care permite oamenilor fără adăpost să îşi depoziteze lucrurile şi să îşi încarce telefoanele în dulapuri securizate, tip locker, amplasate pe spaţiul public din Sectorul 2.

Beneficiarul proiectului este D.G.A.S.P.C. Sector 2, iar spaţiul a fost pus la dispoziţie iniţiatorului şi ONG-urilor implicate de către A.D.P Sector 2.

Pe lângă distincţia obţinută recent în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti (Premiile AAB 2023), proiectul social din Sectorul 2 a mai fost premiat şi vara aceasta în cadrul Galei Premiilor Participării Publice.

„Este un proiect pentru persoanele fără adăpost. Mulţi, prea mulţi, îi numesc homleşi sau boschetari şi preferă să-i ignore sau să-i alunge. Şi puţini înţeleg ce se întâmplă când oamenii îşi pierd casa.

  • Odată ce nu mai ai casă, dormi pe unde poţi, nu mai ai unde să faci duş, nu mai ai unde să-ţi ţii hainele uscate, nu mai ai unde să îţi încarci telefonul. Asta înseamnă că nici nu te mai poţi angaja, aşa încât să-ţi permiţi să plăteşti o chirie, cu atât mai puţin să-ţi cumperi o casă. Şi aşa se intră într-o spirală care se agravează cu fiecare zi care trece.”, explică primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Dulapurile sunt amplasate în zona Armenească din Sectorul 2, la intersecţia dintre Bulevardul Carol I şi Strada Paleologu, pe un spaţiu public care era anterior abandonat. Cele 20 de spaţii de depozitare au fost date în folosinţă persoanelor fără adăpost încă din primăvara anului în curs.

Pe lângă dulapurile individuale, beneficiarii dispun şi de mobilier urban precum bănci şi mese, o zonă cu vestiar, o zonă de avizier, o zonă pentru activităţi sportive care funcţionează simultan ca rastel de biciclete.

„Ce a propus Alina Seghedi, consiliera mea cu mulţi ani de experienţă în probleme sociale, împreună cu D.G.A.S.P.C. şi Carusel, a fost ca în apropierea unui loc unde se aflau multe persoane fără adăpost să instalăm nişte dulapuri, unde persoanele fără adăpost să-şi poată depozita puţinele bunuri pe care le au, să-şi poată păstra hainele uscate şi să îşi poată încărca telefonul. Aceste dulapuri au şi panouri fotovoltaice, aşa că pot folosi pe timpul zilei o priză pentru încărcarea telefonului.”, a mai declarat primarul Sectorului 2.

Proiectul a fost posibil printr-un parteneriat public-privat, în care au fost implicate mai multe instituţii publice (Primăria Sectorului 2, D.G.A.S.P.C. Sector 2, A.D.P. Sector 2), iniţiatorul proiectului – Atelier Ad Hoc Comunitate, dar şi alte patru ONG-uri: Asociaţia Carusel, Fundaţia Parada, Armata Salvării şi Samusocial. Organizaţiile non-profit sunt cele care gestionează în prezent dulapurile, selectând persoanele care au acces la aceste spaţii de depozitare.

În schimbul acestui serviciu social gratuit, beneficiarii trebuie să se asigure că păstrează curăţenia în zona dulapurilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.