Funcționarii care lucrează în trezoreriile și administrațiile financiare din București, în grevă japoneză pe 26 iunie

Membrii Sindicatului Național Meridian din cadrul Trezoreriilor vor iniția în data de 26 iunie o acțiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceștia a unei banderole de culoare albă, potrivit unui comunicat de presă.

  • Ea va avea loc numai la București și la aceasta vor participa împreună cu colegii lor din cadrul Administrațiilor Fiscale ale sectoarelor Municipiului București. Acțiunea va fi organizată în comun cu Sindicatul Național Solidaritatea, la mișcarea de protest participând și membrii acestei organizații.

Potrivit sursei citate, salariații din cadrul Trezoreriilor și Administrațiilor Fiscale sunt nemulțumiți, în principal, de nivelul de salarizare acordat, de condițiile de muncă asigurate și de neacordarea unor drepturi salariale la care sunt îndreptățiți.

Menționăm că nivelul de salarizare acordat în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și instituțiilor subordonate este evaluat la un coeficient maxim de 2,63 în cadrul unei grile de la 1 la 12, stabilită pentru toți angajații din sistemul bugetar. Totodată, deși lucrează în aceleași condiții cu alte categorii de personal, aceștia sunt discriminați și nu beneficiază de aceleași drepturi sau de plata zilelor de sâmbătă, duminică și sărbători legale lucrate. Mai mult decât atât au fost acordate preferențial, prin anumite acte normative, drepturi salariale numai angajaților din aparatul central al Ministerului Finanțelor.

În ceea ce privește condițiile de muncă acestea se prezintă sub orice critică, atrag atenția sindicaliștii.

”Astfel clădirile  în care își desfășoară activitatea sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost alocate de-a lungul anilor fondurile necesare nici măcar pentru întreținerea lor curentă. Lipsa resurselor financiare a dus la deteriorarea continuă a condițiilor de muncă, nefiind asigurate în unele locuri nici serviciile de curățenie. Situația nu arată mai bine nici în ceea ce privește dotările acestora cu cele necesare desfășurării activității, mobilierul fiind învechit, ca de altfel și calculatoarele și imprimantele folosite.”, se precizează în comunicat.

Mai mult decât atât unitățile fiscale ar trebui uneori închise dacă angajații nu și-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităților zilnice.

Deși am înștiințat și am solicitat de-a lungul timpului rezolvarea acestor probleme, din păcate, nu există încă semnale că se vor soluționa prea curând. Urmare a faptului că limita răbdării angajaților a ajuns la un nivel critic, are loc în prezent o consultare în rândul membrilor de sindicat cu privire la declanșarea unui conflict de muncă având ca finalitate greva propriu-zisă, acțiunea de protest organizată acum reprezentând doar o primă etapă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati