Parcul Sticlăriei din Sectorul 2 a fost redeschis, după ce timp de aproape 30 de ani a stat în paragină și a devenit o groapă de gunoi. ”Este un parc dedicat naturii”, spune primarul Radu Mihaiu.
A fost redeschis Parcul Sticlăriei. Acesta are o poveste tristă, fiind un parc lângă Spitalul Malaxa, din zona Pantelimon, construit pentru muncitorii de la Fabrica de Sticlă, de unde și denumirea. Locul a fost dat uitării mai bine de 30 de ani, timp în care a devenit o groapă de gunoi neoficială.
Parcul nu are alei pavate sau locuri de joacă pentru copii
”Este un parc dedicat naturii, unde putem observa rațe, pești sau broaște țestoase. A fost adus iluminat public, s-au pus câteva bănci, însă parcul nu are alei pavate sau locuri de joacă pentru copii”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, în cadrul evenimentului de inaugurare.
Amenajările sunt minimale deoarece zona, nefrecventată de oameni, a atras foarte multe specii de păsări și animale, transformându-se în ”a doua deltă” a Bucureștiului, după Parcul Natural Văcărești.
Pe lângă valoarea ecologică, parcul are potențial educațional pentru copii – aici au ocazia de a descoperi și studia o multitudine de specii de plante și animale.
Primarul Sectorului 2 a explicat că cea mai mare problemă în amenajarea parcului a constat în eliminarea gunoaielor.
- Lucrările de reabilitare din Parcul Morarilor avansează – FOTO
- Fotolii, cărucioare şi materiale de construcţii, adunate de pe malurile lacului Fundeni FOTO
”Timp de 30 de ani aici a fost o groapă de gunoi. Am transportat deșeurile, peste 1.621 de tone de gunoi fiind scoase din această zonă. Erau gunoaie chiar și în lac”, a mai spus edilul.
”Au existat și o serie de provocări de-a lungul procesului de ecologizare, căci s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive pentru a nu perturba ecosistemul natural. În primul rând, curățarea lacului (dimensiune de 15.220 mp) a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni și cu multă grijă față de faună. În total, lacul a fost curățat de cinci ori. Apoi, topografia dificilă (versanți) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal”, mai spune sursa citată.
Lucrările de amenajare făcute de Primărie au costat circa 3,4 milioane lei și au presupus în principal scoaterea gunoiului din parc, iluminatul public, amenajarea cu pietriș a aleilor și montarea băncilor.
Dan Barna: ”Un nou spirit și o nouă energie cartierului”
”Genul acesta de eveniment arată că se poate chiar și pe timp de pandemie. Avem o bucată de natură reală în București. Cred că va da un nou spirit și o nouă energie cartierului. Îi invit pe toți bucureștenii în Parcul Sticlăriei”, a declarat Dan Barna, vicepreședintele USR, prezent la eveniment.
Accesul în Parcul Sticlăriei se poate face fie prin Strada Ion Șahighian, fie pe la Șoseaua Vergului, lângă Grădinița Nr. 277.