GALERIE FOTO A fost redeschis Parcul Sticlăriei din Sectorul 2, o fostă groapă de gunoi. ”Este un parc dedicat naturii”, spune primarul Mihaiu

Parcul Sticlăriei din Sectorul 2 a fost redeschis, după ce timp de aproape 30 de ani a stat în paragină și a devenit o groapă de gunoi. ”Este un parc dedicat naturii”, spune primarul Radu Mihaiu.

A fost redeschis Parcul Sticlăriei. Acesta are o poveste tristă, fiind un parc lângă Spitalul Malaxa, din zona Pantelimon, construit pentru muncitorii de la Fabrica de Sticlă, de unde și denumirea. Locul a fost dat uitării mai bine de 30 de ani, timp în care a devenit o groapă de gunoi neoficială.

Parcul Sticlăriei din Sectorul 2
Foto: NewsBucuresti.ro

Parcul nu are alei pavate sau locuri de joacă pentru copii

”Este un parc dedicat naturii, unde putem observa rațe, pești sau broaște țestoase. A fost adus iluminat public, s-au pus câteva bănci, însă parcul nu are alei pavate sau locuri de joacă pentru copii”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, în cadrul evenimentului de inaugurare.

Amenajările sunt minimale deoarece zona, nefrecventată de oameni, a atras foarte multe specii de păsări și animale, transformându-se în ”a doua deltă” a Bucureștiului, după Parcul Natural Văcărești.

Pe lângă valoarea ecologică, parcul are potențial educațional pentru copii – aici au ocazia de a descoperi și studia o multitudine de specii de plante și animale.

Primarul Sectorului 2 a explicat că cea mai mare problemă în amenajarea parcului a constat în eliminarea gunoaielor.

”Timp de 30 de ani aici a fost o groapă de gunoi. Am transportat deșeurile, peste 1.621 de tone de gunoi fiind scoase din această zonă. Erau gunoaie chiar și în lac”, a mai spus edilul.

”Au existat și o serie de provocări de-a lungul procesului de ecologizare, căci s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive pentru a nu perturba ecosistemul natural. În primul rând, curățarea lacului (dimensiune de 15.220 mp) a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni și cu multă grijă față de faună. În total, lacul a fost curățat de cinci ori. Apoi, topografia dificilă (versanți) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal”, mai spune sursa citată.

Parcul Sticlăriei din Sectorul 2/ Foto: NewsBucuresti

Lucrările de amenajare făcute de Primărie au costat circa 3,4 milioane lei și au presupus în principal scoaterea gunoiului din parc, iluminatul public, amenajarea cu pietriș a aleilor și montarea băncilor.

Parcul Sticlăriei din Sectorul 2 / Foto: NewsBucuresti

Dan Barna: ”Un nou spirit și o nouă energie cartierului”

”Genul acesta de eveniment arată că se poate chiar și pe timp de pandemie. Avem o bucată de natură reală în București. Cred că va da un nou spirit și o nouă energie cartierului. Îi invit pe toți bucureștenii în Parcul Sticlăriei”, a declarat Dan Barna, vicepreședintele USR, prezent la eveniment.

Foto: NewsBucuresti

Accesul în Parcul Sticlăriei se poate face fie prin Strada Ion Șahighian, fie pe la Șoseaua Vergului, lângă Grădinița Nr. 277.

Foto: NewsBucuresti
Foto: NewsBucuresti

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati