Garda de sărbători la Spitalul Militar de Urgenţă din București, văzută prin ochii unui medic

0
188

Cadrele medicale intră de gardă cu speranţa că va fi o tură uşoară şi, uneori, chiar se întâmplă să fie aşa. Însă, cel mai adesea, medicii de la Spitalul Militar de Urgenţă Carol Davila au parte de ture intense, care îi solicită la maxim. Chiar și de Crăciun.

Sunt puțini pacienți. Uneori, de Crăciun sau de Paște, oamenii ignoră boala și medicii sau asistentele respiră mai larg. Brăduțul din colțul secției și Hrușcă (de peste tot) te relaxează și te aduc (poate!) în fața unei felii de cozonac și a unei cafele cu colegii.

Inimile se deschid, gândurile se duc către cei de apropiați. Simți.

Moartea nu îşi face brad şi nu ia pauză de Crăciun

Sună telefonul de la UPU. Ruptură de splină, infarct miocardic, hemoragie digestivă. Iei rapid de mână spiritul sărbătorilor și îl înghesui într-un sertar interior închis bine. Acum e momentul să fii lucid și eficient, bucuria, ca și teama, furia sau tristețea nu își au locul. Moartea nu își face brad de Crăciun și nici nu acordă premii de consolare. Rezolvi cazul.

A doua zi, după ce predai garda, ieși pe poarta spitalului și te îndrepți către cei dragi. Te așteaptă, te vor vesel, relaxat și gata să îți petreci cu ei ce a mai rămas din sărbători. Îți cauți cheia, îți deschizi sertarul și dai drumul bucuriei de acolo. Numai ei.

Ca să nu-ți iasă din sertar și celelalte emoții, ții cheia la loc sigur. Lângă inimă.”

Textul narativ aparţine colonelului medic dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală şi a fost postat pe pagina de Facebook a spitalului Carol Davila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.