Garda Națională de Mediu cumpără drone pentru a urmări mai bine gestionarea deșeurilor

0
175
Image by Pexels from Pixabay

Garda Națională de Mediu a alocat 6,6 milioane de lei pentru achiziția a 16 drone, care vor fi utilizate pentru gestionarea mai bună a deșeurilor. În plus, dronele joacă un rol important în accelerarea tranziției la economia circulară, după cum a anunțat Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), potrivit Adevarul.

Conform sursei citate, aeronavele sunt dotate cu sisteme UAV (fără pilot) cu propulsie electrică, sistem de hardware şi software cu nivel ridicat de integrare.

Achiziţia ar urma să se realizeze în cadrul Proiectului cunoscut sub numele de „Echipamente de monitorizare şi control pentru Garda Naţională de Mediu”, care face parte din jaloanele asumate de către Executiv din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 2020 – 2026.

Potrivit anunţului, se doreşte asigurarea unei vizibilităţi sporite în traseul real al transporturilor de deşeuri şi, implicit, reducerea cantităţilor de deşeuri transportate ilicit şi/sau abandonate în natură, reducându-se astfel în mod direct impactul negativ al deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

Astfel, cu sprijinul comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu şi avioanele achiziţionate, se doreşte creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor.

Prin dotarea Gărzii Naţionale de Mediu cu sisteme moderne aeropurtate, activitatea de control şi inspecţie va asigura acoperirea la nivel naţional şi totodată, va fi redus timpul de răspuns şi intervenţie al comisarilor în domeniul controlului şi prevenţiei poluării. În plus, dezvoltarea infrastructurii de inspecţie şi control va avea ca rezultat major identificarea surselor de emisie în cazul unor episoade de poluare”, se menţionează în anunţ.

Beneficiarii direcţi ai investiţiei aprobate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt Garda Naţională de Mediu, autorităţile locale, iar beneficiarii unui mediu sănătos sunt toţi cetăţenii.

Contractul va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate – preţ. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17 noiembrie 2023, ora 15:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.