Gripa aviară a ucis mai multe lebede din București, în parcul IOR

Lebede moarte au fost găsit în ultimele săptămâni în mai multe locuri din țară. Potrivit direcțiilor sanitar veterinare, de vină ar fi gripa aviară depistată și la pescăruși sau rațe moarte.

Lacurile, odată infestate pun în pericol toate păsările din zonele respective.

Un număr impresionant de pasări printre care pescăruși, rațe sălbatice și lebede își găsesc refugiul în Capitală, pe lacul din parcul IOR. Însă, multe lebede au fost găsite moarte la marginea lacului.

A mai rămas o singura lebădă din familia care trăia pe lacul din parcul IOR. Doar în ultima săptămână au murit 3 lebede, 2 pui și o pasare adultă, cea din urmă a fost găsită de Poliția Locală joi și a fost transportată la Direcția Sanitar Veterinară.

Direcția Sanitar Veterinară din București spune că pasările ar fi murit din cauza gripei aviare. Chiar dacă nu sunt gata toate analizele, alte probe preluate de la pescăruși morți din aceeași zona arată că este vorba despre acest virus.

Doina Daneș, medic veterinar, USAMV: „La pasări în mod particular virusul acesta este transmis prin materiile fecale și în consecință tot ce elimina o pasare bolnavă, în mediul în care ajunge, va fi contaminat cu acest virus. Și, în mod particular sunt sensibile pasările de baltă, pasările de lac, de țărm, acestea fiind în egala măsură sensibile dar unele dintre ele fiind doar purtători și excretori de virus.”

Și la Târgu-Jiu, două lebede au fost găsite moarte pe lacul Vadeni, de pe râul Jiu. Au fost transportate la București iar în urma analizelor, medicii veterinari au constatat că erau și ele infectate cu gripă aviară.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati