Guvernul face verificări pentru a vedea dacă TikTok pune probleme de securitate în România

0
sursa foto: Unsplash

Guvernul a demarat o analiză la nivel guvernamental, pentru a vedea dacă aplicația TikTok, folosită în prezent fără interdicții chiar de parlamentari și instituții publice, are vreun risc de securitate și în cazul României, a declarat ministrul Digitalizării Sebastian Burduja, după ședința de Guvern de miercuri, conform economedia.ro.

Întrebat ce risc de atacuri cibernetice presupune utilizarea TikTok și în România, ministrul a afirmat că „este un lucru pe care îl evaluăm în acest zile cu toate instituțiile implicate”.

Sebastian Burduja a amintit că România a interzis achiziționarea de software de securitate cibernetică produs în Rusia. „Noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții. Am emis un ordin săptămâna trecută prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați. Și acum au termen de o lună de zile, de două luni, în care trebuie să își facă acest inventar și să își înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a precizat el.

O analiză similară va fi făcută și în cazul TikTok, a spus el.

„Trebuie să analizăm și, de îndată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziție în acest sens”, a spus el. Întrebat dacă a început această analiză, ministrul a răspuns „Categoric da”.

„Nu vrem nici să generăm o reacție adversă dacă nu este cazul în acest moment”, a precizat el, întrebat care este orizontul de timp în care s-ar putea lua o decizie pentru interzicerea TikTok.

În plus, el a spus că Legea securității cibernetice, care a fost declarată marți constituțională, este în măsură să permită intervenția în astfel de cazuri.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile, cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, ne va fi greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constițuonală realmente creează pârghiile ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a spus Burduja.

Reamintim că Congresul SUA a decis la sfârșitul anului trecut să blocheze TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

Ulterior, Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok, invocând îngrijorări legate de securitate și de practicile de colectare a datelor ale aplicației deținute de compania chineză ByteDance. Personalului i s-a ordonat să șteargă aplicația de pe telefoanele mobile și de pe dispozitivele de muncă, inclusiv de pe dispozitivele personale care utilizează aplicații de muncă.

Și Canada a interzis folosirea aplicaţiei chineze de socializare TikTok pe toate dispozitivele mobile guvernului, începând de marţi, a relatat luni National Post, citând comunicarea oficială trimisă angajaţilor guvernului federal, transmite Reuters, citată de News.ro. Decizia a fost luată de directorul pentru informaţii al Canadei, pentru a asigura securitatea informaţiilor guvernamentale, după ce o analiză internă a arătat că metodele de colectare a datelor ale TikTok pot lăsa utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice, a scris ziarul.

Parlamentul danez a anunţat de asemenea marţi că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza „riscului de spionaj”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Deciziile subliniază lobby-ul tot mai mare împotriva TikTok din cauza preocupărilor cu privire la apropierea sa de guvernul chinez şi deţinerea datelor utilizatorilor din întreaga lume.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version