Guvernul, obligat să organizeze alegeri locale parțiale în cel puțin 51 de localități. Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Executivului

Forța Dreptei salută decizia Curții de Apel București din data de 16 martie care îi dă câștig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parțiale în cazul localităților în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat.

Într-un comunicat transmis vineri, Orban salută decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 16 martie, menţionând că aceasta îi dă câştig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parţiale.

„Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, prevede soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti, conform sursei citate.

Conform informării Autorității Electorale Permanente, înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, sunt cel puțin 51 de localități în cazul cărora sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale (https://s.go.ro/kin1algp).

În București, ar trebui organizate alegeri parțiale în Sectorul 5.

„Reiterăm faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parţiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local. Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parţiale, în acord cu obligaţiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităţilor locale în cauză, precum şi dovada acţiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales”, mai transmite Forţa Dreptei.

În decembrie anul trecut, candidatul USR la Primăria Sectorului 5 Alexandru Dimitriu a anunţat că Guvernul a fost obligat, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, să prezinte toate demersurile întreprinse pentru organizarea alegerilor pentru Primăria Sectorului 5, până pe data de 14 februarie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati