Hans Mattis-Teutsch, sub semnul avangardei, la Palatul Suţu

Muzeul Municipiului Bucureşti continuă demersurile sale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului modul în care artiştii din spaţiul românesc s-au raportat la mişcările de avangardă. Graţie colaborării cu Muzeul de Artă Braşov la Palatul Suţu (Bd. I. C. Brătianu, nr. 2), în spaţiul rezervat expunerilor Pinacotecii bucureştene, începând cu data de 2 octombrie va fi prezentată noua expoziţie „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”. Vernisajul va avea loc vineri, 2 octombrie 2020, la ora 18.00, în curtea Palatului Suţu.

Secţia Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti contribuie la realizarea expoziţiei dedicate lui Hans Mattis-Teutsch prin prezentarea a patru picturi în ulei realizate de către artist, aflate în patrimoniul Pinacotecii Bucureştiului, respectiv două compoziţii, o lucrare din ciclul „Flori sufleteşti” şi o pictură intitulată „Portocaliu”.

„Pornind de la redarea simbolistă a naturii, cu peisaje unduitoare, trecând prin experienţa expresionistă a Florilor sufleteşti şi prin cea constructivistă a proiectelor de decoraţii murale, oscilând între figurativ şi non-figurativ, Mattis-Teutsch se dovedeşte un artist sensibil la tendinţele novatoare ale artei europene, dar nu sclavul lor, interpretându-le în manieră personală. Personalitate creatoare complexă, Mattis-Teutsch a fost un artist reprezentativ pentru avangarda artistică din centrul Europei, manifestându-se ca sculptor, pictor, grafician, teoretician al artei şi poet. Expoziţia de la Muzeul Municipiului Bucureşti va reuni lucrări semnate de Hans Mattis-Teutsch, realizate în diferite tehnici: linogravură, acuarelă, pastel, pictură de şevalet şi statuarie mică” – Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare, Muzeul Municipiului Bucureşti.

Expoziţia „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” reuneşte, de altfel, alte 34 de lucrări de artă plastică din colecţia Muzeului de Artă Braşov semnate Hans Mattis-Teutsch (10 linogravuri, 9 acuarele, 4 pasteluri, 8 lucrări de statuarie mică şi 3 picturi de şevalet). Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei şi poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.

Hans Mattis-Teutsch a fost prezent în viaţa artistică a Bucureştiului interbelic prin expoziţii personale sau participări la expoziţii colective din 1920 până în 1932. În 1924 s-a numărat printre artiştii care au expus în cadrul „Primei expoziţii internaţionale a Contimporanului”. În cadrul secţiunii destinate artiştilor din România, Mattis-Teutsch, alături de M.H. Maxy şi Marcel Iancu, a fost unul dintre principalii expozanţi.

„Revistele de avangardă au arătat un interes constant faţă de opera sa. În anii 1924-1930 reproduceri după lucrările sale (linogravuri, sculpturi) au fost prezente în paginile Contimporanului, Integral, Punct şi Alge. Mattis-Teutsch s-a alăturat redacţiei revistei Integral, în 1925 figurând, alături de Benjamin Fondane, ca membru al redacţiei de la Paris. În 1926 Mattis-Teutsch este unul dintre expozanţii Academiei Artelor Decorative iniţiată de revista Integral. În 1929 participă alături de Miliţa Petraşcu, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Corneliu Michăilescu şi Victor Brauner la expoziţia grupării „Arta Nouă”. În 1929 şi 1932 a deschis expoziţii personale la Bucureşti, iar în anul 1932 a participat la expoziţia organizată de Asociaţia „Curentul artistic românesc”. După 1945 Mattis-Teutsch a fost prezent la Bucureşti printr-o expoziţie personală deschisă în sala Universul în 1957. Postum, lui Hans Mattis-Teutsch, considerat artist etalon al centrului artistic Braşov, i s-a organizat în 1971 o amplă retrospectivă la Sala Dalles” – Radu Popică, curator, director al Muzeului de Artă Braşov.

Acum, în anul 2020, Hans Mattis-Teutsch revine prin expoziţia „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” în Bucureşti, oraşul de care a fost atât de puternic legat artistic.

Expoziţia Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei a mai fost itinerată la Muzeul Ferenczy Szentendre (2015), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2017), ICR Viena şi Muzeul Judeţean de Artă „Centrul artistic Baia Mare” (2018). Expoziţia va putea fi vizitată la Palatul Suţu până pe data de 1 noiembrie 2020.

Palatul Suţu se vizitează gratuit în Noaptea Galeriilor

Cu ocazia Nopţii Albe a Galeriilor – vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 17.00 până la ora 21.00 – Muzeul Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să descopere, la Palatul Suţu, CINCI expoziţii tematice de artă la care accesul va fi gratuit.

*** „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” – este o expoziţie specială, găzduită în spaţiul Pinacotecii, ce reuneşte 34 de lucrări din colecţia Muzeului de Artă Braşov şi 4 lucrări din colecţia Pinacotecii Bucureşti, semnate Hans Mattis-Teutsch. Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei şi poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.

„Remember Cornel Medrea. Mentor şi Maestru” continuă seria expoziţiilor organizate de Secţia de Artă. Colecţia de artă Cornel Medrea îşi invită publicul la o reamintire despre moştenirea culturală lăsată de acest maestru al artelor plastice.

„Tattarescu – Studii de perspectivă” oferă publicului lucrări de grafică lucrări de grafică axate pe studiul perspectivei, cu lucrări necunoscute sau foarte puţin cunoscute. Vizitatorii au astfel ocazia să exploreze un segment vizual inedit din biografia artistului, segment petrecut pe parcursul studiilor sale la Academia San Luca din Roma, Italia (1845 – 1851).

„Muzeul Simu şi Pinacoteca Bucureşti” – sunt două săli dedicate recuperării memoriei unui muzeu odinioară foarte cunoscut şi apreciat în Bucureşti, considerat cel mai valoros muzeu de artă din România începutului de secol XX.

Salonul BD – Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate – este ultima ocazie pentru a vedea lucrările expuse în cadrul celei de-a VII-a ediţii. În luna august s-a adăugat salonului si expoziţia de benzi desenate „Spirou et les Droits de l’ Homme”, organizată de Delegaţia Wallonie – Bruxelles. În paralel cu această expoziţie sunt expuse şi lucrările elevilor de la şcoala privată Aletheea realizate în urma parteneriatului cu expoziţia mai sus menţionată. La ora 17.00, maestrul Valentin Tănase va fi prezent la Palatul Suţu alături de lucrările sale expuse în cadrul Salonului.

Accesul va fi liber între orele 17.00 şi 21.00 la expoziţiile tematice, cu excepţia expoziţiei „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei”, care va fi vernisată în curtea Palatului Suţu la ora 18.00, putând fi vizitată doar ulterior acestui eveniment.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati