IGSU a primit primele 10 mașini noi de pompieri. Bode: ”Procesul de modernizare continuă” – FOTO

Astăzi, 10 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, din totalul celor 200 care vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului general. 

Potrivit IGSU, reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, iar serviciile oferite celor aflați în dificultate trebuie să se mențină la înalte standarde de calitate.

O analiză realizată la nivelul instituției arată faptul că peste 50% dintre autospecialele utilizate pentru stingerea incendiilor au o vechime mai mare de 10 ani.

Bode: ”Procesul de modernizare continuă”

Mașinile de pompieri fac parte dintr-un total de 200 care vor fi cumpărate în cadrul Proiectului Viziune 2020, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode. El a adăugat că acesta este un proiect pentru siguranța românilor.

„Acest proiect are o valoare nu doar instituțională, ci mai ales umană, și anume de a oferi protecție și sprijin comunităților și cetățenilor. Cele 10 autospeciale sunt instrumente moderne și eficiente în lupta pompierilor cu timpul, într-un domeniu în care deplasarea rapidă la solicitări și intervenția promptă sunt esențiale”, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook.

„Procesul de modernizare continuă, el este unul amplu si vizează reînnoirea pacului auto al inspectoratelor pentru situații de urgență. Prin astfel de inițiative, nivelul de siguranță al comunităților și calitatea serviciilor furnizate cetățenilor crește cu fiecare nou proiect de acest fel”, a adăugat el.

În ultimul an, structurile aflate în coordonarea DSU au încheiat contracte pentru livrare de echipamente de intervenție la situațiile de urgență de peste 400 milioane de euro, finanțate în proporție de 85% din fondurile UE nerambursabile, ceea ce reprezintă „o performanță remarcabilă”, potrivit ministrului.

„Este important ca la nivelul tuturor structurilor MAI să fie atinse obiectivele de modernizare si dezvoltare instituțională cu efect direct asupra creșterii gradului de siguranță al cetățenilor”, a mai spus Bode.

Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

CARACTERISTICI:
 deplasarea rapidă: transmisia 6×6 și garda mărită la sol permit deplasarea inclusiv pe terenuri accidentate;
 cabină dublă prevăzută cu 6 locuri pentru transportul personalului propriu;
 rezervor de apă cu capacitatea de 10.000 de litri;
 rezervor de spumogen cu capacitatea de 400 de litri;
 viteză maximă: minim 100 km/h;
 puterea motorului: 512 cai putere;

 agregat de pompare cu dispozitiv automat de amorsare, cu două trepte de presiune (joasă și înaltă);
 tun de refulare apă și spumă cu forma jetului reglabilă;
 catarg telescopic cu robot de lumini;
 accesorii specifice pentru stingerea incendiilor;
 autospeciala poate fi alimentată cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati