Din 15 februarie vor fi deschise 180 de centre unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul de la AstraZeneca

0
133

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, din 15 februarie, vor fi deschise 180 de centre de vaccinare unde imunizarea va fi realizată numai cu vaccinul AstraZeneca.

„Pot să vă spun că pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem în ideea de a utiliza şi a distribui vaccinul de la AstraZeneca în aceste centre de vaccinare aşa încât în funcţie de decizia pe care o vom lua vizavi de persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin se vor deschide sloturi de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel naţional”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro.

În plus, el a spus că specialiştii vor decide în această săptămână căror categorii de vârstă se va adresa acest vaccin şi la ce perioadă va fi făcut rapelul, având în vedere că este recomandat un interval între 4 şi 12 săptămâni.

„Pe data de 29 ianuarie 2021 Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni, în studiile clinice desfăşurate şi care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că specialiştii din ţara noastră vor decide în această săptămână care va fi intervalul de vârstă pentru care va fi utilizat vaccinul AstraZeneca.
„Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de asemenea de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ţinând cont de datele care se regăsesc în momentul de faţă în rezumatul caracteristicilor produsului.
După cum ştim, celelalte ţări europene, din ce am regăsit în spaţiul public, sunt ţări precum Italia, care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani, şi alte ţări precum Germania, Austria – până la 65 de ani”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.