Începe Festivalul de Film în Bucureşti

Festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb şi negru” debutează luni 24 iunie ora 18.30, la Cinema Union (Str. Ion Câmpineanu, nr. 21). Evenimentul propune publicului bucureştean o serie de filme originale şi inovative care abordează idei precum cele de revoluţie, eliberare naţională şi solidaritate între Europa de Est şi aşa-zisa Lume a treia.

Timp de patru zile organizatorii prezintă poveşti despre identitate, migraţie şi radicalism pe fondul circulaţiei internaţionale a modelului comunist în timpului Războiului Rece. Ele pun în lumină modul în care lumi diferite s-au imaginat reciproc şi au intrat în dialog, conflictul dintre diferite tradiţii cât şi dilemele generate de idealuri revoluţionare.

Fiecare film va fi precedat de o scurtă prezentare în limbă engleză realizată de istorici de la University College London, University of Hull şi University of Coimbra, iar toate filmele vor fi subtitrate în limbile română şi engleză sau franceză, a informat un comunicat al organizatorilor.

  • Învăţătorul (ora 18.30), prima proiecţie din program, este regizat de Octavio Cortazar, care a studiat la Academia de Arte Performative din Praga în perioada comunistă. Filmul prezintă conflictul dintre trecut şi prezent în contextul campaniei de alfabetizare în Cuba cât şi impactul noului regim asupra identităţilor sociale şi de gen ale personajelor principale.

A doua proiecţie din prima zi a festivalului este Primul învăţător, ora 20.40, filmul de debut al renumitului regizor rus Andrey Konchalovsky, cunoscut pentru filme precum Leul în iarnă sau Casa nebunilor. Primul învăţător analizează antagonismului între generaţii şi efectele ofensivei cultural-politice a regimului sovietic asupra unei comunităţi din Kârgâzstan.

Marţi 25 iunie va fi difuzat (ora 20.00) filmul Paznicul frontierei care examinează noile frontierele, fizice şi simbolice, ale perioadei post-comuniste în fosta Iugoslavie, accentuând ierarhiile culturale şi economice de după 1989.

Miercuri 26 iunie vor fi prezentate (începând cu ora 20.00) două filme (Octombrie şi Rostov-Luanda) ale lui Abderrahmane Sissako, cunoscut pentru pentru filme importante precum Bamako sau Timbuktu. Sissako a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova între 1983 si 1989. Octombrie prezintă povestea de dragoste a lui Idrissa (student african la Moscova) şi a Irei (o tânără din Rusia), o istorie cotidiană a conexiunilor între „Lumea a treia” şi Uniunea Sovietică. Rostov-Luanda este un documentar despre studenţii africani în Uniunea Sovietică şi destinele lor odată reveniţi în ţările de origine măcinate de crize politice şi economice.

Ultima zi a festivalului, joi 27 iunie, va debuta la ora 19.00 cu un scurt metraj angolez, Monangambe, care redă realitatea cotidiană a luptei împotriva colonialismului. Este primul film al regizoarei Sarah Maldoror care a studiat la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova şi este considerată unul dintre fondatorii cinematografiei africane.

Festivalul se va încheia cu documentarul Arte&BBC Cuba, o odisee africană, care prezintă o istorie inedită a Razboiului Rece: povestea sprijinului militar cubanez pentru mişcările de eliberare naţională din Africa începând cu anii şaizeci până la sfârşitul Războiului Rece.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Globalizarea Socialismului: Conexiuni între Europa de Est şi ‘Lumea a Treia'”, implementat de universităţile College London, Exeter, Oxford, Leipzig, Columbia, Belgrad şi Academia Ungară de Ştiinţe şi finanţat de Arts and Humanities Research Council (Marea Britanie).

Cei care doresc bilete se pot adresa site-ului kompostor.ro sau caselor de bilete ale cinematografelor Union şi Eforie.

Partenerii festivalului sunt: Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, British Council, Institutul Francez, La Cinematheque Afrique, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, Ambasada Cubei în România, Asociaţia „Respiro”-Human Rights Research Center şi Asociaţia ArtViva. Parteneri media sunt: Radio România Cultural, Scena9, Agerpres, Contributors.ro.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati