Instituţia Prefectului Bucureşti: Sâmbătă, în Capitală se aflau în carantină instituţionalizată 573 de persoane

Instituţia Prefectului Municipiul Bucureşti anunță că sâmbătă, la nivelul municipiului Bucureşti, în spaţiile de carantină instituţionalizată erau cazate 573 de persoane.

Instituția aduce la cunoştinţa cetăţenilor că a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 28 din 18 martie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 228 din 20.03.2020.

Potrivit actului normativ mai sus menţionat, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Articolul 326 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Falsul in declaraţii

Art. 326. – (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevazută la alin. (1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

2. Articolul 352 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Zadarnicirea combaterii bolilor

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 5 ani. (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoana care ştie ca suferă de această boala se pedepseşte cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevazuta în alin. (2) este savârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Daca prin faptele prevazute în alin. (1) şi (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitarii unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Tentativa la infracţiunea prevăzută la alin. (3) se pedepseşte.

(9) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.”

3. După articolul 352 se introduce un nou articol, articolul 352′, cu următorul cuprins:

,,Omisiunea declarării unor informaţii

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea işi desfăşoară activitatea unele informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Aducem la cunoştinţa cetăţenilor că în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 229/ 20.03.2020, a fost publicat Ordinul nr.50 din 20 martie 2020, emis de ministrul afacerilor interne.

Ordinul reglementeaza stabilirea unor măsuri organizatorice necesare pentru respectarea izolării la domiciliu, carantinării şi internarii.

Astfel, potrivit art. 1. – Pe durata starii de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 Poliţia Română şi Jandarmeria Română, prin structurile teritoriale din subordine, precum şi poliţia locala organizeaza în comun, sub coordonarea Poliţiei Române, dispozitive specifice pentru verificarea, la fiecare adresa/unitate sanitara, a respectării obligaţiei persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate de a nu pārăsi locaţia în care sunt plasate.

Art 2. – Direcţiile de sănatate publică şi conducătorii autoritaţilor administraţiei publice locale sprijina instituţiile prevazute la art. 1 la solicitarea acestora, inclusiv prin transmiterea, în dinamică, a datelor de identificare şi adreselor la care persoanele sunt izolate la domiciliu, carantinate sau internate catre inspectoratele judeţene de poliţie/Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Art. 3. – Poliţia de Frontieră Româna, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate desfasoara activitaţi specifice potrivit competenţelor, la solicitarea şi în sprijinul instituţiilor prevăzute la art. 1, în cazul nerespectarii masurilor de izolare la domiciliu, carantinare sau internare.

Art. 4.- Inspectoratele judeţene de poliţie/Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti centralizeaza şi raportează, zilnic, prin centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, respectiv al municipiului Bucureşti, la Centrul National de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei efectivele, mijloacele angrenate şi rezultatele verificarilor efectuate.

Facem precizarea că pentru gestionarea unitară şi eficientă a tuturor acţiunilor pentru combatarea infecţiei, vor fi sancţionate de îndată, conform regulilor de procedură prevăzute de lege, abaterile/încălcările prevederilor legale cu incidenţă în materie. Astfel, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sunt înregistrate 7 dosare penale în care sunt cercetate 20 de persoane.

Având în vedere situaţia de fapt, vă recomandăm să aveţi o conduită socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus, să evitaţi aglomeraţia, deplasările inutile, reuniunile şi respectaţi normele de igienă.

Să fim responsabili, stă în puterea noastră, a tuturor!

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati