Institutul Italian de Cultură din Bucureşti organizează Gala Puccini la Ateneul Român

0

Cu ocazia festivităţilor din România dedicate lui Giacomo Puccini, la o sută de ani de la dispariţia sa, Institutul Italian de Cultură din București împreună cu ARTEXIM, instituție de spectacole de proiecte subordonată Ministerului Culturii, organizează la Ateneul Român, luni, 13 mai 2024, la ora 19.00, Gala Puccini.

  • Este vorba despre un concert extraordinar susținut de Orchestra Camerata Regală, sub
    bagheta Maestrului Tito Ceccherini, cu participarea sopranei Cellia Costea, a tenorului Leonardo Caimi și a corului de cameră „Preludiu-Voicu Enăchescu”, pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu.

Programul include arii și duete preluate din operele lui Puccini – Manon Lescaut, Tosca, Madama Butterfly și Turandot – precum și piese din creația vocal-simfonică a marelui compozitor italian.

Pentru prima dată în România, concertul va prezenta publicului ”Preludiul simfonic” pentru orchestră de Giacomo Puccini.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Filarmonica George Enescu.

Gala Puccini face parte din programul de evenimente dedicate Centenarului Puccini organizat de Institutul Italian de Cultură și ARTEXIM sub patronajul Ambasadei Italiei. Programul, prezentat la Institutul de Cultură pe 22 aprilie a.c., cuprinde producții de
operă, concerte, recitaluri, o conferință și un masterclass. Aceste activități se desfășoară într-o manieră larg răspândită pe tot teritoriul României, la principalele opere (București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara), filarmonici și instituții culturale prestigioase.

Se remarcă în mod deosebit, pe lângă Gala Puccini, masterclass-ul pentru cântăreți de operă susținut de soprana Barbara Frittoli (1-4 iunie), găzduit de Opera Națională București și conferința internațională, organizată în colaborare cu Universitatea din Milano și Universitatea Națională de Muzică din București, dedicată sopranei române Hariclea Darclée (1860-1939) – prima Tosca din istorie interpretată la Teatrul Costanzi din Roma, la
14 ianuarie 1900 – și altor interprete ale operelor lui Puccini din Europa de Est (14-15 iunie).

  • În opinia directoarei Institutului Italian de Cultură din București, Laura Napolitano, „obiectivul principal al sărbătoririi centenarului lui Puccini în România este acela de a promova cunoașterea și aprecierea operei lui Puccini în rândul publicului român, precum și de a consolida legăturile culturale dintre Italia și România prin muzică și artă. Această aniversare oferă, de asemenea, prilejul de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească, evidențiind impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version