Întârzieri la decontarea de către CNAS a medicamentelor eliberate în farmacii

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) trag un semnal de alarmă privind întârzierile în decontarea de către casele județene de asigurări de sănătate a facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienților prin farmaciile comunitare din întreaga țară.

“Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt la rândul lor obligații de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori și producători”, au precizat cele două organizații, într-un comunicat de presă.

Întârzierile la plata datoriilor către furnizori au ca efect aplicarea de penalități și întreruperea livrărilor de medicamente, avertizează CFR.

Risc major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente

“Această situație ar agrava și mai mult problemele deja existente în accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, menționează comunicatul.

Potrivit celor două organizații, dacă această situație nu se va remedia în cel mai scurt timp, există un risc major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente, chiar din primele luni ale anului 2021.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati