Pentru că masa de Paște se apropie cu pazi repezi, la fel și tentațiile culinare precum pasca, drobul și friptura de miel, ne-am gândit să aflăm ce și cum ar trebui să gătim și să mâncăm de Paște, mai ales în perioadă de pandemie. News Bucuresti a stat de vorbă cu Roxana Maerean, nutriționist dietetician, care ne-a oferit câteva sfaturi despre cum să ne menținem greutatea și după masa de Paște.
Românii se pregătesc să petreacă cel de-al doilea Paște în pandemie, drept urmare este recomandat să gătim cantități mai mici de mâncare, pentru că nu mai avem atât de mulți invitați. În plus, de pe masă nu trebuie să lipsească legumele și fructele proaspete, care ajută la imunizarea organismului, precizează Roxana Maerean, care atrage atenția că ”bucatele nu trebuie să ne facă să uitam și de sufletul nostru care de fapt este fericit datorită prezenței celorlalți”.
”Putem depăși cantitățile chiar și de trei-patru ori mai mult”
Când discutăm despre masa de Paște este nevoie să fim mai atenți pentru că putem depăși cu ușurință cantitățile chiar și de trei-patru ori mai mult decât am mânca de obicei într-o zi normală, arată sursa citată.
Cu privire la cum gătim pentru masa de Paște, aceasta spune că printre români regăsim mai multe tipuri. ”Există persoane mai nostalgice care își doresc să își amintească de gusturile copilăriei de acasă alături de părinți și nu renunță nicidecum la rețetele tradiționale, altele care sunt deschise la a adopta un stil mai diferit de exemplu bazat pe pește și fructe de mare sau vegetarian, vegan și altele care sunt dispuse să îmbine alimentele tradiționale cu unele mai sănătoase”.
Pentru persoanele tradiționaliste, secretul de a nu lua în greutate este consumul în cantitate mică, având în vedere că alimentele acestea de obicei sunt foarte bogate caloric, explică dr. Maerean.
La masa de Paște nu trebuie să lipsească legumele proaspete
Pentru persoanele care sunt dispuse să combine “utilul cu plăcutul” există mai multe posibilități: de exemplu drobul de miel se poate înlocui cu un drob de pui, curcan sau ciuperci. În plus, există rețete de pască fără aluat, iar ouăle de Paște pot fi intregrate apoi într-o salată de legume.
În principiu, la masa de Paște nu trebuie să lipsească legumele proaspete, fie ele ângă friptura de miel sau lângă drob sau ou, pentru că acestea ne pot ajuta foarte multe la digestie și imunitate.
- Paşte 2021. Cum recunoaştem carnea de miel proaspătă. Recomandări utile la cumpărături
- Care va fi programul mall-urilor pentru Paște 2021 și 1 Mai
”Pentru a evita creșterea în greutate trebuie să fim foarte atenți la alimentele cu multe grăsimi, mai ales grăsimile animale și cele procesate, la dulciuri sau deserturi și nu în ultimul rând la alcool”, atrage atenția sursa citată.
Roxana Maerean precizează că ”ne ajută foarte mult digestia dacă vom avea grijă să nu combinăm multe alimente între ele la o masă”,
”Este indicat să se consume un singur fel de mâncare la fiecare masă și să lăsăm pauze considerabile între ele ca să ne putem bucura liniștiți de timpul petrecut cu cei dragi”, explică aceasta.
Cum mâncăm după ce am ținut post
De obicei, în intenția de a-și satisface poftele după perioada de post, mulți români greșesc prin exagerarea cantităților cu alimente grele pentru stomac, ceea ce duce la urmări grave cum ar fi crize biliare, indigestie, balonare, chiar și creșterea rapidă în greutate, precizează medicul.
”Trecerea de la post la mâncarea de frupt ar trebui făcută treptat, în cantități mici și combinată cu legume”, este sfatul nutriționistului.
Etichetele trebuie să fie cat mai scurte
În ceea ce privește cumpărăturile de Paște, în primul rând nu trebuie să uităm să citim etichetele și termenul de valabilitate de pe produse, explică sursa citată. Bineînțeles, aceste reguli se pot aplica pe tot parcursul anului.
”Dacă optați pentru alimente care nu sunt făcute în casă, etichetele trebuie să fie cat mai scurte cu cât mai puține ingrediente. De asemenea, ouăle este bine să fie proaspete și crescute ecologic, carnea la fel, iar fructele și legumele este bine să le cumpărăm din piață.”, mai spune medicul.
Al doilea Paște în pandemie. Ce trebuie să știm
În ceea ce privește Paștele pe timpul pandemiei, avem nevoie să optăm pentru o cantitate mai mare de legume și fructe și să fim mai atenți cu sursele de proteine și grăsimi animale.
”Să nu uităm că pentru multe persoane activitatea fizică s-a redus substanțial în această perioadă. Legumele și fructele ne vor ajuta să ne menținem sistemul imunitar la valori optime însă trebuie să fim atenți în continuare la cantitatea totală de la o masă și asta începând cu cumparăturile.”, conchide Roxana Maerean.