Israelul își redeschide granițele din 23 mai. În ce condiții pot călători românii

Vești bune pentru românii care doresc să călătorească în Israel. Din 23 mai, Țara Sfântă își redeschide granițele pentru turiștii care pot face dovada că au anticorpi COVID, potrivit stirileprotv.ro.

Vizitatorii trebuie să fie vaccinați, ori să fi trecut prin boală. Iar verificarea anticorpilor se face prin analiză serologică la intrarea în Israel, pe cheltuiala acestui stat. Turiștii vor fi testaţi și PCR. La aceste analize s-ar putea renunța când guvernele român și israelian vor recunoaște printr-un acord oficial certificatele de vaccinare.

Campania de vaccinare din Israel şi-a atins ţinta, iar populaţia este imunizată. Oamenii pot merge pe stradă fără mască.

Activităţile economice s-au reluat şi din 23 mai se redeschide şi turismul. Toţi vizitatorii vor fi obligaţi să facă dovad că au anticorpi COVID. Asta înseamnă fie că au făcut boala, fie că sunt vaccinaţi.

David Saranga, ambasadorul Israelului la București: “Vă spun care este situaţia la noi acum: copiii care sunt sub 16 ani şi care nu sunt vaccinaţi, n-au acest certificat. Şi, dacă nu au acest certificat, atunci n-au primit acest paşaport verde – cum îl numim – şi ei nu pot intra în restaurante. Pot să rămână în aer liber şi, la fel, o să fie şi cu turismul. Dacă un copil nu este vaccinat, nu are anticorpi sau acelaşi copil n-a făcut COVID atunci nu poate să călătorească în Israel.”

În România situaţia se prezintă astfel. Peste 1,5 milioane de oameni sunt vaccinaţi cu ambele doze. Şi încă 940.000 de persoane au trecut prin boală. Dintre cei vindecaţi de COVID, aproximativ 65.000 sunt copii. Asta asta ar însemna un total de aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni care au, teoretic, anticorpi.

Aşadar, ca să intre în Israel, romanii trebuie să facă dovada anticorpilor. Analiza serologică va fi făcut la intrarea în țară, pe cheltuiala statului israelian. În plus, turiştii au nevoie şi de două teste PCR ca să intre în Țara Sfântă. Unul făcut înainte de plecare şi încă unul când ajung în Israel.

Andra Pascu, consilier de turism: “Toţi românii care vor să călătorească în Israel vor trebui să facă acest lucru într-un grup organizat, printr-o agenţie de turism şi să fie dispuşi să facă aceste două teste.”

Israelul va renunţa la analiza serologică, nu însă şi la testele PCR, dacă guvernul român va semna cu guvernul israelian un acord de recunoaştere a certificatului de vaccinare pe modelul celor semnate deja de Israel cu Grecia şi Cipru.

Israelul a atins imunizarea colectivă după o campanie de vaccinare non-stop, începută imediat după lansarea primelor seruri. Şi a reuşit, în numai trei luni, să administreze ambele doze pentru 57% din populaţia ţării. Iar rezultatele se văd: media îmbolnăvirilor a scăzut cu peste 98%. O performanţă care însă nu ar fi putut fi atinsă fără responsabilitatea autorităţilor şi fără sprijinul cetăţenilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati