ITM Bucureşti a amendat cu 200.000 de lei o companie de curierat la care 51 de persoane lucrau fără forme legale

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti a aplicat, vineri, amenda maximă de 200.000 de lei unei companii de curierat la care 51 de persoane lucrau fără forme legale de muncă, potrivit unui comunicat remis luni de ITM Bucureşti.

„În urma controlului ITM Bucureşti, într-o singură zi, pe data de 13.11.2020, la un singur angajator care presta activităţi de curierat, au fost identificate 51 de persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de muncă, pentru care s-a aplicat o sancţiune maximă de 200.000 de lei”, scrie economica.net.

Seria de controale întreprinse de ITM Bucureşti s-a desfăşurat între luni şi vineri, 350 de companii fiind controlate de inspectorii de muncă.

Acţiunea ITM Bucureşti a avut ca scop verificarea modului în care angajatorii respectă măsurile impuse de dispoziţiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei şi pentru asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor; verificarea măsurilor de prevenire şi limitare împotriva răspândirii infecţiei, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virus; identificarea şi combaterea muncii nedeclarate; verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă în contextul legislaţiei specifice stării de alertă.

ITM Bucureşti atrage atenţia angajatorilor să respecte măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă: obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite; asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control acces în incinte; dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru.

De asemenea, pentru evitarea aglomeraţiei spaţiilor de desfăşurate a acţiunilor, angajatorii au obligaţia decalării programului de lucru aşa cum prevede Legea 55/2020 precum şi Hotărârile Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, corelate cu legislaţia aplicabilă din domeniul muncii, se precizează în comunicatul ITM Bucureşti.

Măsurile menţionate nu sunt limitative, ci trebuie completate cu toate prevederile legale aplicabile în scopul prevenirii răspândirii infecţiei, conform ITM Bucureşti.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati