Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, la Ziua Marinei/ Reguli speciale din cauza pandemiei

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa. Ceremoniile se vor desfăşura fără spectactori din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului, iar defilarea navelor militare va putea fi urmărită de pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari sau pe faleza din Constanţa.

“Anul acesta, tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condiţiilor impuse de pandemia  provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta  evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuşi, câteva elemente tradiţionale”, se arată în comunicat.

La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară  şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a  Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

La ceremonii participă şi premierul Ludovic Orban.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare.

Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon  şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati