Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarații comune. Iohannis: ”Nu vom uita ajutorul medical valoros, a salvat vieți”/ Sandu: ”Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături”

Președintele Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au făcut declarații comune, luni, la București. Cei doi șefi de stat și-au reafirmat sprijinul reciproc și au făcut declarații solide despre întărirea parteneriatului bilateral.

În timp ce Iohannis i-a mulțumit Maiei Sandu pentru sprijinul medical ”valoros” pe care Moldova l-a acordat României și care ”a salvat vieți”, Sandu i-a reamintit lui Iohannis că este primul șef de stat care ”a onorat” cu prezența Moldova imediat după alegerile prezidențiale.

Maia Sandu a avut și un mesaj puternic pentru oamenii de afaceri români cărora le-a transmis că ”Republica Moldova se schimbă” și că va deveni curând un mediu mai prietenos pentru business.

„Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti. Suntem cu toţii dedicaţi consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi avansării proceselor de reformă. România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură şi istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetăţenilor săi. De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova”, a afirmat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față. Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova”, a adăugat șeful statului.

„În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.

Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a adăugat Iohannis.

„Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București. Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

”Am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene”

România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi”, a spus Iohannis.

„De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii”, a subliniat el.

„Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației”, a spus Iohannis.

„De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova. Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră.

În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.”, a continuat președintele.

„Aşadar, avem în faţa noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”, a adăugat el.

”Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături”

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit autorităților de la București pentru Sprijinul acordat Republicii Moldova.

„În 2021, Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize”, a spus, marţi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Mă bucur că am reușit să fac această vizită în primul an de mandat, ca o confirmare în plus a relației speciale dintre Republica Moldova și România. (…) În 2021 Republica Moldova a simțit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize. Datorită României, Republica Moldova a primit primele diații de vaccin anti-COVID-19.

Azi, cu peste 500.000 de doze România e cel mai mare donator de vaccin pentru noi”, a afirmat președintele Republicii Moldova.

”Vă așteptăm să veniți în Republica Moldova, un mediu mai prietenos pentru afaceri”

”Datorită României și ca urmare a discuțiilor noastre, Republica Moldova a primit primele doze de vaccin anti-COVID și să salvăm primele vieți. România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi. La ele se adaugă milioane de unități de echipamente de protecție.
Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Noi vom avea grijă ca prin reformele în Justiție să facem din Moldova un loc sigur pentru investiții. Republica Moldova se schimbă, vă așteptăm să veniți în Republica Moldova, un mediu mai prietenos pentru afaceri.”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati