Legea carantinării și izolării, la un pas de a fi adoptată

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anun’at miercuri seară, că plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea,  afirmând că parlamentarii au îmbunătățit proiectul Guvernului.

„Urmează (…) o citire tehnică (…) în aşa fel încât mâine să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, care va avea loc la ora 10, 12, o să stabilim de comun acord cu ceilalţi colegi, dar mâine în mod cert o să avem vot în plenul Senatului”,  Sunt mai multe lucruri care au fost (…) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră”, a declarat Robert Cazanciu.

Cazanciuc a precizat că a fost introdusă o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, iar în final să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă  pentru cei care merg în asemenea misiuni în care riscul de infectare cu noul coronavirus este sporit.

În prima etapă pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

„Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (…) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească”, a explicat Cazanciuc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati